Věž zámku Humprecht v Českém ráji obepnulo lešení. Přesto je památka návštěvníkům dál přístupná

21. červen 2021 08:52

Začátek návštěvnické sezóny je od 1. června ve všedních dnech rozpačitý i na zámečku Humprecht u Sobotky. O víkendech je podle kastelánky Dagmar Faměrové situace přece jen o něco lepší. Zájemce o prohlídky možná  trochu odrazuje i lešení obepínající zámeckou věž, která prochází rekonstrukcí vnitřní i vnější.

Čtěte také

Návštěvníci si ale mohou prohlédnout přízemí a první patro památky a rozhlédnout se do kraje z ochozu, který je ze dvou třetin průchozí. Památka je otevřena každý den vyjma pondělí. S kastelánkou Dagmar Faměrovou se v podzámčí sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

„Se školními výpravami jsme letos příliš počítat nemohli, je to jen symbolické. O víkendech je návštěvnost lepší. Malé omezení způsobené rekonstrukcí věže si zájemci mohou od července vynahradit návštěvou prozatímního muzea, které jsme připravili na děkanství v Sobotce. Uvidí tam loutky, malované skříně a truhly, tedy předměty ze soboteckého muzea. Byli bychom moc rádi, aby se „chytila", aby si ji lidé našli," těší se kastelánka Dagmar Faměrová.

Jak rekonstrukční práce postupují, objevují se podle kastelánky komplikace. Dodavatel ale slibuje, že ke kompletnímu předání opravené věže včetně střechy, komínů, podpůdního prostoru a fasády by mohlo dojít na začátku dubna příštího roku.

V části zámku, která prochází rekonstrukcí, vznikne do budoucna expozice lovectví.

Lovecký zámeček Humprecht u Sobotky v Českém ráji
postavil Ital Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 pro Humprechta Jana Černína z Chudenic. Unikátní stavba je v podstatě věží elipsovitého půdorysu inspirovaná dobovou italskou architekturou. Interiéry jsou barokní. Pozoruhodný je oválný, šestnáct metrů vysoký hodovní sál v prvním patře, který proslul svou akustikou a mj. se využívá i ke koncertům nebo svatbám. Promluví–li někdo na jednom konci sálu, zvuk se nese až osm vteřin k uchu posluchače, který stojí na druhém konci. Z dřevěného vyhlídkového ochozu jsou daleké výhledy nejen do Českého ráje, ale za dobré viditelnosti mj. i do Českého středohoří a do Krkonoš. Turecký půlměsíc z 19. století na špičce věže propůjčuje zámku exotický nádech.

Zámek Humprecht je přístupný po celý týden vyjma pondělí.

Muzejní prostory v budově soboteckého děkanství se pro návštěvníky otevřou na začátku července.

Spustit audio

Související