Většina dětských ortopedických vad nebolí. Proto je třeba tyto vady vyhledávat a včas léčit

6. červen 2018

MUDr. Ondřej Adamec v naší radioporadně. Téma: dětská ortopedie. 

Dětská ortopedie je samostatný malý, ale významný podobor ortopedie, zabývající se vyhledáváním a léčbou dětských ortopedických vad. Většina dětských ortopedických vad nebolí a většinou nedělá v první, lehké fázi svým nositelům ani jiné zvláštní potíže. Vyhledávat je třeba tyto vady zvláště proto, že pokud se zachytnou ve své počínající, lehčí formě, jsou většinou dobře léčitelné.

V Čechách přetrvává tradice zavedená světově známými ortopedy, jako byli prof. Zahradníček a prof. Pavlík. Tito a mnozí další se zasloužili o to, že dnes máme plně hrazeno opakované vyšetření novorozenců ortopedem i s použitím ultrazvuku v rámci časného vyhledávání ortopedických vad a nemocí, což není úplně ani ve vyspělých státech.

MUDr. Ondřej Adamec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pomocí těchto prohlídek se hledají především vady kyčlí, jejich „vrozené vykloubení“ či lehčí stupně této vady. Vzhledem k tomu , že většinu těchto vad najde pediatr nebo ortoped již v porodnici, pak většina dětí je víceméně plně vyléčena do jednoho roku věku většinou bez nutnosti zasahovat operačně.

Když vás bolí hlava, měli byste se začít zajímat o své nohy. S čím vám pomůže podiatr?

Oteklé nohy

MUDr. Miroslav Havrda hostem naší radioporadny na téma: správná péče o vaše nohy a chodidla. Nohy odrážejí celkovou vitalitu organismu, jak se cítí vaše nohy, tak se cítíte celkově ve svém těle. 

Používají se různé trakce, peřinky, řemínky, nebo také sádra. V případě těžkých vad přichází do úvahy operace, podle charakteru vady se děje v různém věku, některé se dělají těsně po narození, jiné mezi 1 až třetím rokem věku, jiné až s končícím růstem.

Stejně tak je tomu s různě závažným postižením vlastního chodidla. Cíl je jasný, než začne dítě chodit je třeba vše co jde napravit a chůzi mu umožnit.

MUDr. Ondřej Adamec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Velmi častou vadou je plochá noha, která ve své lehčí formě nevyžaduje u dětí zvláštní léčbu, pro těžší formy jsou vyhrazeny možnosti speciálního vložkování a někdy také operačního řešení.

Také úrazy patří do rukou chirurga nebo ortopeda, následky úrazů jsou více ortopedickým problémem. Naštěstí mají děti velmi dobré hojivé schopnosti a většina těžkých úrazů v dětském věku dopadá velmi dobře, bez trvalých následků.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.