Velká část majitelů hotelů, penzionů a restaurací v Krkonoších bude rušit plánované investice

17. duben 2020 08:54

Investice řady majitelů hotelů, penzionů a restaurací v Krkonoších budou letos minimální. Důvodem je nedostatek financí. Ekonomické ztráty z nařízení uzavření provozu, které vydala vláda kvůli pandemii koronaviru v polovině března, jsou už teď prý velké. Hotely budou mít možnost otevřít nejspíš až 8. června.

„Rekonstrukce fasády, zateplení a společenských částí hotelu a restaurací," vyjmenovává ředitel hotelu v Peci pod Sněžkou Karel Rada práce, se kterými se má začít příští rok po zimní sezóně.

Náklady se podle něj mají pohybovat mezi 150 až 200 miliony korun. Ale tato investice se s velkou pravděpodobností zatím neuskuteční.
„Budeme to muset zřejmě zvážit a odložit."

Budou chybět peníze. Ztráty už jsou teď velké

„Měsíc březen byl ještě poměrně dobře prodaný, duben a květen jsme měli nasmlouvaný docela hodně firemních akcí, takže ekonomické ztráty jsou v řádech milionů," doplňuje Karel Rada.

Čtěte také

I když se hotel 8. června, pokud tedy vláda své rozhodnutí nezmění, otevře, velký nápor turistů se neočekává. Navíc je zrušena spousta firemních akcí i na letní měsíce.

Začít rozjíždět by se podle ředitele hotelu mohly takové akce na podzim.
„Je to takový základ toho, co se dělá mimo hlavní zimní a letní sezónu. Ovšem pokud nejsou tyto akce naplněny, potom hotel nemá dobré ekonomické výsledky."

Většina hoteliérů funguje díky finančním zásobám, své pracovníky zatím propouštět nechtějí.

Špindlerův Mlýn - horské hotely a pensiony

„Máme zaměstnance se kterými spolupracujeme spíše dlouhodobě a určitě se budeme snažit je udržet. Je to taková krásná mezisezóna na kterou jsme už v Peci pod Sněžkou zvyklí, ale většinou netrvá déle než 14 dní nebo tři týdny. Teď to bude výrazně delší," říká provozovatelka restaurace a apartmánových bytů Kateřina De Rijke.

Čtěte také

„Každopádně ten měsíc do začátku Velikonoc by tady pokračovala běžná zimní sezóna. Ovšem tady se prostě ze dne na den naprosto zastavil veškerý ekonomický pohyb."

Jarní úklid a údržbu na apartmánech už mají prý za sebou, teď se začnou připravovat na znovuotevření restaurace.
„Vše, co bude mít dobu trvanlivosti po limitu, tak budeme muset zlikvidovat. A zásobit se znovu."

Někteří podnikatelů už se kvůli ztrátám obrátili o pomoc na stát.

„Žádáme samozřejmě stát, aby nám v rámci projektu COVID pomohl s bezúročným úvěrem na tři roky," dodává Karel Rada.

Rozhodující bude jak se vydaří letní sezóna a kolik turistů do Krkonoš přijede.

Spustit audio

Související