Ve Valdicích připomíná pamětní deska pátera Josefa Toufara. Tady byl ve věznici týrán a mučen

20. září 2018 13:19

Pamětní deska připomínající osobnost pátera Josefa Toufara je od středy u valdické věznice na Jičínsku. Právě tam byl totiž Toufar týrán a mučen. Do věznice se dostal kvůli takzvanému číhošťskému zázraku, kdy se v roce 1949 v číhošťském kostele údajně několikrát pohnul půlmetrový kříž na oltáři. 

Památník na fasádě bývalého Borůvkova sanatoria v pražské Legerově ulici, kde zemřel farář Josef Toufar

V kritickém stavu byl Josef Toufar z Valdic převezen do pražského sanatoria, kde vzápětí zemřel. Reportérka Kateřina Kohoutová u nově odhalené pamětní desky natáčela.

„Tuto myšlenku jsem měl už několik let. Je k tomu také nutná víra v to, co říkáte, ale také v to, co děláte," říká dlouholetý pracovník věznice Pavel Kuřátko.

farář Josef Toufar, socha

Zlom přišel ve chvíli, kdy se sešel s vězeňským kaplanem Pavlem Zvolánkem: „Myslím si, že se podařila mimořádně dobrá věc, která nám ukázala to, že je zapotřebí vzpomínat na lidi, kteří trpěli za zdmi valdické věznice. Kteří byli pronásledováni za svoji víru a své přesvědčení. To musí dnešní mladá generace a také občané České republiky vědět."

Vysvětluje Pavel Zvolánek a doplňuje, že se Josef Toufar do Valdic dostal na základě takzvaného Čihošťského zázraku. V roce 1949 se v kostele při mši údajně několikrát pohnul

kříž na oltáři. Pro totalitní režim to byla záminka k útoku na katolickou církev.

Pamětní deska připomínající osobnost pátera Josefa Toufara je nyní ve Valdicích

Státní bezpečnost Josefa Toufara později zatkla a mučila za zdmi valdické věznice.

„Byl odtud 25. února 1950 odvezen do Prahy. Tam už jej ale nezachránili. Protože byl tak ubit, že chrlil neustále z úst krev. Brutalita státní bezpečnosti a vyšetřovatelů byla tak nezměrná, že oni jej prostě zabili."

Podle Pavla Kuřátka je nutné si události z 50. let minulého století stále připomínat: „Aby k něčemu takovému už nikdy, opravdu nikdy, nedošlo."

Pamětní deska je umístěna přímo u vstupní železné brány valdické věznice.

Spustit audio

Související