Ve Špindlerově Mlýně je sníh i dobré počasí, přesto se některé vleky zastavily

7. duben 2015

Vleky na Medvědíně a Horních Mísečkách v krkonošském skiareálu Špindlerův Mlýn hlásí konec sezony, spousta lyžařů ale nechápe proč. Lanovky se zastavily i přesto, že právě teď jsou v areálu lepší sněhové podmínky než za celou letošní zimu. V minulých letech přitom patřily Horní Mísečky a Medvědín ke sjezdovkám, kde se většinou lyžovalo nejdéle.

Na horách napadlo 80 centimetrů sněhu, což jsou velmi dobré podmínky. U dolní stanice Medvědín je ale cedule informující o zastavení lanovky. Lyžaři, kteří si přijeli zalyžovat, berou lyže a odcházejí.

„Podmínky jsou výborné, naprosto jako v plné zimě. Sníh je prachový, dobře se upravuje. Velikonocemi skončil Medvědín a Mísečky, kompletně celý provoz. Svatý Petr pojede ještě týden, pak se uvidí, co bude dál,“ vysvětluje Zdeněk Spilka, vedoucí areálu na Horních Mísečkách.

„Je to škoda, Medvědín je prima sjezdovka hlavně pro malé děti a není to teď funkční, myslím si, že je to špatně,“ říká Ivana Lejdlová z Prahy, která přijela do Špindlerova Mlýna se svým synem.

Plánovali lyžovat na všech sjezdovkách. Navíc mají celosezónní permanentky do celého areálu.

„Jsou tu lidi, co mají sezonní tikety, jako my. Takže by si představovali, že když už je takové pěkné počasí, že budou lyžovat na více sjezdovkách, ne jen na jedné. Mysleli jsme si, že to budeme střídat,“ dodává Ivana Lejdlová. Se synem se tedy vydala lyžovat na Hromovku.

To samé čekalo i Otu Šulce z Jilemnice. Původně chtěl jít jezdit se synem na Medvědín: „Jezdíme na Medvědín, ale ten je bohužel zavřený, takže musíme sem. Asi je ekonomická stránka důležitější, bohužel.“

Ukončení provozu má své důvody

Podle Čeňka Jílka, šéfa špindlerovského areálu, pod který spadají sjezdovky na Medvědíně a na Horních Mísečkách, má ukončení provozu těchto sjezdovek své důvody.

„Mísečky a Medvědín jsou jižní svahy, takže by se nám to v týdnu, kdy má být teplo, špatně upravovalo. V týdnu by nebylo navíc pro koho. Držíme v provozu 50 procent areálu,“ tvrdí Čeněk Jílek.

Když lanovka nejede, o tržby přichází i ostatní. Půjčovna a servis lyží u parkoviště končí sezonu dřív. Zavřený už je i stánek s občerstvením, který provozuje pan Milan s manželkou. I oni jsou rychlým rozhodnutím vedení areálu překvapeni.

Ještě o prodlouženém víkendu pracovali, vařili a prodávali. „Lidí bylo dost. Dotazů bylo hodně, nikdo nevěřil, proč se to zavírá,“ popisuje velký zájem pan Milan.

Místní lyžaři, podnikatelé i pracovníci areálu vzpomínají na minulé sezóny, kdy se tu jezdilo podstatně déle.

„Vím, že ty roky předtím se tady běžně jezdilo do 20. dubna, i když těch lidí ubylo,“ dodává provozovatel stánku s občerstvením pan Milan.

Sjezdovky ve Svatém Petru by měly být v provozu zatím do konce tohoto týdne.

Spustit audio