Vánoční ozdoby podraží, nejsou zakázky, říká výrobce

2. červen 2016

Za vánoční ozdoby si v letošním roce připlatíme. Alespoň za ty, co jsou skleněné a ručně vyráběné. Někteří čeští výrobci totiž kvůli nárůstu minimální mzdy a rostoucí ceně materiálů zdražili.

Právě v těchto týdnech přitom mají hodně práce. Například v Družstvu umělecké výroby ve Dvoře Králové nad Labem se právě věnují zakázkám pro americký a australský trh.

V královédvorském podniku denně vyrobí tisíce kusů vánočních ozdob.

Ty pro zámořský trh se přitom nijak výrazně neliší od těch, které známe z Česka. „Klienti si objednávají jak labutě a chobotnice, tak i normální koule,“ říká Jaklová.

Ve vánočně vyzdobené provozovně momentálně pracuje sto padesát lidí a do září musejí vyrobit 28 milionů kusů ozdob. Zatímco některé jsou hotové za pár minut, složitější tvary s bohatým zdobením zaberou i pět hodin.

Většina zboží míří do zahraničí

Devadesát procent zboží míří do zahraničí, nejvíce do Německa a Rakouska. Počet zakázek ale klesá a královedvorský výrobce tak druhý rok za sebou skončí ve ztrátě.

„Chybí nám asi 15% zakázek oproti loňsku. Minulý rok přitom skončil špatně, takže bychom jich potřebovali více,“ přiznává předseda výrobního družstva Miroslav Šorma.

Aby podnik vydělal, musel by vyrobit o deset milionů kusů více. Ale objednávek ubývá, a to z části kvůli laciné plastové konkurenci z Asie. Dalším důvodem je vynucené zdražování. Letos v průměru o osm procent.

„Zdražili jsme jen díky nárůstu minimální mzdy. Podle náročnosti výrobku bylo zdražení mezi dvěmi až patnácti procenty,“ dodává Šorma

Pokud by podobná situace pokračovala i v dalších letech, tak by se jeden z největších českých výrobců vánočních ozdob mohl dostat do existenčních problémů. Královédvorské Družstvo umělecké výroby přitom podniká od roku 1931 a ještě před patnácti lety zaměstnávalo téměř šest stovek lidí.

autor: PLE
Spustit audio