Vamberk na Rychnovsku žije krajkářskou tradicí, současností i budoucností. Uvidíte i 3D krajky

5. červenec 2018 09:46

Vamberk v podhůří Orlických hor na Rychnovsku je proslulý především tradicí české krajky. Na začátku prázdnin zde proběhly jubilejní 10. Krajkářské slavnosti. Podle jedné z organizátorek Martiny Rejzlové je s nimi spojeno také mnoho výstav, které ve městě zůstanou i v dalších týdnech. Ve Vamberku se na chvíli zastavila reportérka Jana Házová. 

Na krajkářských slavnostech ve Vamberku se vždy sejde mnoho lidí. A narazili jsme tu dokonce i na skupinu ze Španělska.

Když se řekne Vamberk, hned nám naskočí spojení vamberecká krajka. Platí to i dnes?

Paličkování

Výroba vamberecké krajky zaměstnávala před rokem 1989 v okolí Vamberka stovky lidí. Dnes už nástupnická firma zaměstnává jen několik lidí. Vamberecká krajka má ale pro město stále svůj ekonomický potenciál - do města pod Orlickými horami totiž stále láká turisty, nebo třeba lidi, kteří se chtějí dávné řemeslo naučit. Ve Vamberku stále funguje krajkářská škola a nové turisty láká i nová expozice v Muzeu krajky.

„Tento rok tu máme české krajkářky, tak jsem trošku překvapená, že zavítali i návštěvníci ze Španělska. Ale je to dobře. Máme opět co ukázat a Španělky tady budou určitě velice spokojené," směje se Martina Rejzlová a zve nás dál.

Jdeme do výstavních prostor zdejšího muzea krajky. Je zde instalována výstavy Milči Eremiášové nazvaná Prostor v krajce, krajka v prostoru. Jde o nádhernou ukázku plastické krajky, řekli bychom moderní mluvou 3D.

Z výstavy Milči Eremiášové nazvané Prostor v krajce, krajka v prostoru

„Ano, klidně můžete říct, že je to 3D krajka. Paní Eremiášová mý ráda plastické věci. A bylo docela zajímavé, když jsme tuto výstavu instalovali, že přijala dvě velká auta plná krabiček z kterých se právě tyto 3D věci vyndávaly a instalovaly," vysvětluje Martina Rejzlová.

Čtěte takéMuzeum krajky ve Vamberku

Během krajskářských slavností můžete procházet celé město a všude na vás krajky vykouknou.

„Ale krajky jsou tady ve Vamberku stále, i po skončení slavností. Pokračují výstavy v knihovně i v krajkářské škole. A samozřejmě my jsme celoročně zpřístupněné muzeum. Přes léto a prázdniny máme otevřeno i sedm dní v týdnu. Takže můžete přijet i v pondělí, kdykoliv," zve všechny zájemce k návštěvě muzea krajky ve Vamberku Martina Rejzlová.

Spustit audio

Související