Vadim Petrov miluje pohádky. A stále fandí Krakonošovi, příkladu poctivosti a spravedlnosti

3. listopad 2018

Mezi oceněnými na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října byl i hudební skladatel, pedagog a klavírista Vadim Petrov. Prezident Miloš Zeman mu předal Medaili Za zásluhy I. stupně.  

Skladatel hudby k téměř 1 400 filmům, televizním inscenacím, rozhlasovým pořadům a divadelním hrám, autor symfonických a koncertních skladeb, sborů, cyklů a písní, nedávno zaštítil i 28. ročník festivalu Jičín, město pohádky. Setkala se tam s ním i redaktorka Vlaďka Wildová.

„Považuji za mimořádné životní štěstí, že jsem svou tvorbou úspěšně pronikl do světa dětských snů a fantazie. Pohádkový svět víl a rusalek, vodníků a čertů, ale také Krakonoše, krtka či dvou nezbedných opic Hupa s Hopem. Nemohu ani všechny pohádky a večerníčky vyjmenovat - je jich víc jak 300 titulů všech možných žánrů. Tolik radosti mi pohádky daly, když jsem komponoval hudbu pro nejmenší posluchače a v příbězích se vracel zpátky do svého dětství," řekl Vadim Petrov na tiskové konferenci v Jičíně.

Krkonošští rodáci vzpomínají na souvislosti toho lidskýho živobytí, když to řekneme krkonošsky

Libor Dušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Etnolog Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí Libor Dušek se věnuje výzkumu mezi pamětníky, který již devátým rokem publikuje v časopise Krkonoše - Jizerské hory. Ty nejdramatičtější lidské osudy vydává i v podobě vázané knihy. Právě vychází druhý díl publikace "Krkonošští rodáci vzpomínají".

A doplnil: „Krkonošské pohádky mě navíc přenesly do rodného kraje mého dědečka, babičky a maminky. V hudbě k této pohádce jsou mé dětské sny a procházky s dědečkem, horské chaloupky na stráních, zimní fujavice, horké kyselo a nad tím vším tyčící se Sněžka. Znovu jsem prožíval horskou přírodu Krkonoš a fandil všemocnému a spravedlivému vládci hor Krakonošovi, který byl vždycky pro všechny prosté horaly příkladem poctivosti a spravedlnosti, který zlo trestal a dobro odměnil. Je pro mne nejvyšší ctí a skutečnou radostí, že jsem mohl převzít záštitu nad 28. ročníkem festivalu Jičín - město pohádky."

Vadim Petrov se narodil 24. května 1932 v Praze. Je to mj. zakladatel a první ředitel Konzervatoře Jaroslava Ježka, také pedagog Pražské konzervatoře, Konzervatoře J. Deyla pro zrakově postižené. K jeho nejznámějsím skladbám patří např. hudba ke Krkonošským pohádkám, k serálu Přátelé Zeleného údolí, k pohádkám o Krtkovi, O Cvrčkovi, ke Spejblu a Hurvínkovi. Je nositelem řady domácích i mezinárodních ocenění.

Jeho nesplněným snem je ten, který měl celý život: poprat se za českou kulturu proti amerikanismům.

„Lidé přestávají mluvit česky, ztrácejí přízvuk, děti si neumí poradit s českou písničkou," posteskl si Vadim Petrov, syn ruského emigranta lékaře MUDr. Vadima V. Petrova, potomka starobylého šlechtického rodu Repninů-Rěpninských s rodovou tradicí od r. 842.

Vadim Petrov s manželkou Martou na tiskové konferenci v Jičíně

Vzpomíná, že osobně poznal Buriana, Wericha a celou plejádu lidí, kterým šlo vždy o českou kulturu.

„A moje nejoblíbenější písnička sedí vedle mě," dodal na závěr Vadim Petrov a ukázal na svou ženu Martu, rozenou Votápkovou, se kterou se oženil v roce 1954.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.