Václav Souček: Vášně

Je to ještě příliš čerstvé a opakovaně připomínané: kousavosti, výpady, provokace, osobní urážky. Vzedmuté vášně. Vypjatá atmosféra únavných šestnácti hodin řečňování o nedůvěře Poslanecké sněmovny, a závěrečné hlasování o důvěře vládě. Jak známo, předem projednané. 

Nabízí se výrok o mlácení prázdné slámy namísto obilní sklizně, ale to by bylo stejně pusté zjednodušení.

Tři a půl roku času zbývá této vládě do dalších řádných voleb, tři a půl roku na spravování státu pod premiérem typu „ranní ptáče". Lze očekávat, že zjitřené vášně utichnou, letní dovolené jsou pro to nadmíru vhodné. Zvykově sice tou dobou podraží benzin a máslo; ale na kolbištích politiky dojde na chladné zbraně, jako jsou kontrolní audity, rekonstrukce dozorčích rad, a personální výměny. Prvním vrabcem v hrsti se ukazují České dráhy.

Mediální pozornost bývá o prázdninách tradiční - okurky, česká učitelka a žralok. S nástupem září odstartuje turnaj o melouny - pardon - o kapitoly státního rozpočtu na příští rok. Neboli reál politika, papiňák znovu na horké plotně.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.