Václav Souček: Ucpaný systém

Titul „Ucpanej systém“ náleží k objevným inscenacím a Dejvické divadlo je (nejen pro tento titul) pojmem. 

Pojem „ucpaný systém“ naskočil účastníkovi na napěchované noční dálnici z Prahy do věnného města královny Elišky, provázen opravdu nevybíravým slovníkem. Počet kamionů na dálnici a u benzinek už dávno přesáhl únosnou mez, ale to není zdaleka konec - je to spíš začátek konce. Shodou okolností je hned příští ráno pár vykřičníků v denním tisku: české dálnice dobývají zahraniční kamiony, podíl domácích trvale klesá.

Ničí nás konkurence, především ta z východu. Varuje Svaz průmyslu a dopravy, varuje sdružení dopravců Česmad Bohemia, varují statistiky. Varuje optika dalších účastníků silniční dopravy, varují katastrofální, obtížně odstranitelné dopravní nehody, zejména cisteren a nebezpečných nákladů. Rýžoviště mýtného se stalo předmětem jalových debat o tom, kdo, kde všude, a za kolik.

Pracně budované a opravované české dálnice za těžké finance mění náš životní prostor na zasíťovaný tranzitní systém. Že se ucpává, je dávno známo. Dejvickou inscenaci by měli vidět povinně všichni zainteresovaní, kteří se na tomto „rozvoji“ vnitrostátní silniční dopravy podílejí.

Parkující kamiony
autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.