Václav Souček: Místní rebelie

Město Plzeň neústupně vymáhá parkovné za prezidentskou kolonu vozidel, mluvčí prezidenta se nemístně ohrazuje. Akce a reakce, obojí přes pomyslnou čáru urážek a uražené ješitnosti. Ukázka místní rebelie. 

Odjinud; na protest proti těžbě uhlí se nedávno zabydlela na velkorypadle dolu Bílina nadnárodní skupina protestujících aktivistů. Lze očekávat, že vyčíslenou ztrátu těžby bude následovat žaloba Severočeských dolů o ušlý zisk.

Můžeme přikládat demonstraci podobný význam, jako pobytu jiné party na komínu chvaletické elektrárny, ale ve skutečnosti je to plácnutí do vody. Vzpomeňme Libkovic u Mostu, zbouraných včetně hřbitova výhledově. Uhlí pod zaniklou obcí se poté těžba nedotkla, boj tehdejšího ryšavého, obrýleného a kulhajícího starosty byl statečný, ale v konci konců se ukázal jako marný. Ložisko uhlí pod Libkovicemi bylo dobyto papírovými kordy. Starosta Břicháček dneška nedožil, ale bude se na něj vzpomínat v dobrém, nikoliv jako na nositele místní, zplanělé rebelie.

Už na to kdosi kápnul, jen je třeba si to opakovat: lidstvo nekultivují revoluce, ale evoluce.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.