V zimních střediscích roste zájem o výuku lyžování dětí. Chybí ale kvalitní instruktoři

13. leden 2018 11:45

V Krkonoších podle majitelů lyžařských škol roste zájem o výuku a to především dětí. Jenže je nedostatek kvalitních instruktorů.  Hlásí se jich málo, proto je provozovatelé škol shání sami a to v podstatě během celého roku.

Veronika Šafářová z Vrchlabí učí děti lyžovat už čtvrtou sezónu: „Řekl mi známý, jestli to nechci zkusit. Ví, že lyžuji a miluji děti."

Sehnat práci lyžařského instruktora podle ní nebyl žádný problém. Pochopitelně se nejdřív musela zaučit a získat potřebnou licenci a zdokonalit jazyky, hlavně němčinu a angličtinu.

„Samozřejmě teréninky, licence, pak zaučení. Chvíli s kolegou a od té doby už jsou to čtyři roky," dodává Veronika.

Na svazích se v těchto dnech učí především děti z mateřských a základních škol.

„O kurzy je zájem čím dál větší. Myslím si, že rodiče ocení, když je o děti postaráno na celý týden. Je to lepší než jedna privátní hodina," potvrzuje majitelka lyžařské školy Nikola Jirešová v Hořejším Vrchlabí.

A doplňuje, že instruktoři chybí hlavně ve všední dny: „Máme poměrně velký zájem místních instruktorů z Vrchlabí. To oceníme hlavně o víkendech. Počat zájemců, kteří by ale mohli učit v týdnu právě tyto kurzy a potom v únoru, když přijedou klienti z Německa a Holandka, tak by mohl být větší."

Lyžování na Bukové hoře

Zájemci se příliš nehlásí a tak je shání sama a to s dostatečným předstihem: „Letos jsem začala v létě a potom průběžně celý podzim."

„Je to stále větší a větší problém. Člověk k tomu musí mít troch vztah. Musí na těch lyžích aspoň umět stát. Nemusí to být žádný závodník. Třeba u těch lyžařských školek je lepší, když mají ti instruktoři vztak k dětem, než takový ten závodnický dril," říká Aleš Kočí, ředitel sportovní agentury a lyžařské školy.

A doplňuje, že nechybí pouze kvalitní instruktoři, ale i ostatní pracovníci například v servisech nebo půjčovnách.

Spustit audio

Související