V Trutnově začíná 6.ročník festivalu Jazzinec

24. září 2010

V pondělí 22. března začne v Trutnově šestý ročník jazzového festivalu Jazzinec. Kromě koncertů organizátoři na letošní rok připravili také výstavu fotografií z předchozích ročníků a seminář pro jazzové hudebníky. ČTK to řekl hlavní organizátor akce Tomáš Katschner. Výstava snímků fotografa Petra Zvolánka z předchozích pěti ročníků bude otevřena v pondělí v malém sále Národního domu v Trutnově, přístupná bude denně až do 27. března. "Uvidíme, jaký bude o výstavy fotografií z jazzových koncertů zájem, do dalších let by to mohla být tradice," podotkl Katschner.

První koncert letošního Jazzince začne v Koncertní síni Bohuslava Martinů v úterý 23. března, kdy vystoupí Jan Spálený a ASPM a Blues Time. Na středu 24. března jsou připraveny dopolední koncerty pro střední školy, na kterých se představí kytarista a zpěvák James Harries a kontrabasista Petr Dvorský.
V sobotu 27. března bude festival pokračovat odpoledním seminářem pro hudebníky, který povede kytarista David Dorůžka. Sobotní večer bude patřit hlavnímu festivalovému finále, na kterém vystoupí například David Dorůžka Trio, Robert Balzar Trio či Jazz Q Martina Kratochvíla.
K Jazzinci již několik let neodmyslitelně patří takzvaná After party. Letos se bude konat v Trutnově 16. května, kdy kromě kapely Ostaš vystoupí trumpetista Laco Deczi s americkou formací Celula New York. "Je to jejich poslední koncert v rámci turné po České republice, sám Deczi říkal, že chce, aby naposledy v Čechách hrál v Trutnově, aby měl hezké vzpomínky," uvedl Katschner. Vstupenky na jazzové koncerty je možné zakoupit v recepci Národního domu a také v Informačním centru v budově radnice na Krakonošově náměstí.
První ročník Jazzince se v Trutnově konal v červnu roku 1999, kdy organizátoři chtěli vyzkoušet, zda bude o jazzové koncerty v Trutnově zájem. Rozpočet festivalu se letos pohybuje kolem 150.000 korun, podle Katschnera se festival koná díky podpoře trutnovské radnice a sponzorů. "Příjem ze vstupného totiž zaplatí pouze menší část nákladů," dodal.

Logo
Spustit audio