V Safari Parku Dvůr Králové můžete potkat malého plameňáka, jak se prochází se svým vychovatelem

24. srpen 2019 10:42

Safari Park Dvůr Králové teď nabízí výjimečnou podívanou. Na dvorku vyzdobeném v africkém stylu se volně prochází malý plameňák. Samozřejmě v doprovodu ošetřovatele Miroslava Másla, kterému nechybí tři větší injekční stříkačky s krmením.

Ptáče na dlouhých tenkých nohách ochotně nastavuje zobák a dělá radost i zoologovi Michalu Podhrázskému. Přesvědčila se o tom redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Plameńák vděčí za zbarvení peří barvivům získaným z potravy. Mláďata se líhnou s rovným zobákem, který se postupně začíná zakřivovat.

V dospělosti váží 2-4kg, ve volné přírodě se dožívá kolem padesáti let. Mladí ptáci jsou až do dvou let bílí s šedavou kresbou peří.

Aby se plameňáci rozmnožovali, je třeba, aby žili ve velkém hejnu. Jen tak se cítí bezpečně.

V Safari Parku Dvůr Králové se letos vylíhlo 12 plameňáků růžových, deset z nich přirozeně odchovávají jejich rodiče. Dvě mláďata jsou v umělém odchovu, protože květnové chladné počasí narušilo jejich hnízdní sezonu natolik, že některé samice kladly vejce mimo hnízda a přestaly se o ně starat. Ošetřovatelé vejce umístili do líhně.

V Safari Parku Dvůr Králové se letos vylíhlo dvanáct plameňáků růžových. Deset jich přirozeně odchovávají jejich rodiče, dvě mláďata převzali do péče jejich ošetřovatelé

Po vylíhnutí se v takovém případě stává pro malé plameňáky rodičem člověk. Mláďata musí ošetřovatelé šestkrát denně krmit speciálním "mlékem", které jinak vzniká ve voleti dospělých ptáků.

Dva malí královédvorští plameňáci spolu zatím příliš "nekamarádí", proto chodí na procházku každý zvlášť.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související