V některých městech a obcích se lidé odmítají registrovat do systému informačních SMS zpráv

21. srpen 2019 10:11

Stovky měst a obcí po celé republice rozesílají svým obyvatelům pomocí SMS zpráv důležité informace. Ty se týkají odstávek vody nebo elektřiny, ale i například hrozby bleskových povodní. Zatímco v drtivé většině obcí lidé informace vítají, někde je starostové nabízí marně.  

Čtěte také

„Já se snažím především apelovat na lidi, aby si tu registraci udělali ti, co jsou v záplavové oblasti, kterou tady máme. Aby se včas dozvěděli, že se blíží nějaké nebezpečí," říká starosta Úpice na Trutnovsku Petr Hron z hnutí Žít v Úpici.

Z šesti tisíc obyvatel je do SMSkového infokanálu zaregistrováno jen sto lidí.

Podle starosty jsou přitom zprávy posílané na mobilní telefon nejrychlejším způsobem, jak lidem sdělit důležité věci, město totiž nemá veřejný rozhlas.
„Upozorňujeme také lidi když nastane nějaká havárie vody či plynu, nějaká náhlá rekonstrukce silnice. Aby na to byli upozorněni a věděli, co se ve městě děje."

Mobil

Registrace do systému je otázka několika málo minut, formuláře jsou k dostání na radnici i webu města Úpice, přesto další lidé nepřibývají a to ani po opakovaných výzvách na internetu, ve zpravodaji i místní televizi.
„Budu se snažit obeslat lidi v záplavové oblasti písemným dopisem. Protože pro ty je to asi nejdůležitější z hlediska bezpečnosti."

Někteří lidé registraci do systému radikálně odmítají

Podobné zkušenosti s nezájmem lidí jako v Úpici mají i jinde. Například ve Studnici na Náchodsku, obci se zhruba tisícovkou obyvatel. SMS infokanál tam pořídili místo rozšiřování veřejného rozhlasu.

„Cena za rozšíření místního rozhlasu by dosáhla asi až na 300 tisíc korun. Proto jsme se rozhodli k informování občanů prostřednictvím zpráv SMS. Aktivace stojí nějakých 10 tisíc a potom stojí při rozesílání asi 90 haléřů jedna zpráva SMS," vysvětluje nezávislá starostka obce Studnice Kristýna Kubínová.

Tu překvapilo, jak radikálně lidé registraci odmítají.
„I když je člověk přímo osloví, bojí se, nechtějí to. Složitě jim vysvětlujeme, jaké to pro ně má výhody, když budou zaregistrováni."

Služba rozesílání zpráv je určená pro obyvatele starší šestnácti let, registrací lidé souhlasí se zpracováním osobních údajů.

Spustit audio

Související