V Náchodě je domluvená nová koalice. Radnici bude vládnout čtyřkoalice v čele s Janem Birke

8. říjen 2018 09:06

Na spolupráci se v neděli večer dohodla vítězná ČSSD s koalicí ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice 19 hlasů. V čele města zůstane Jan Birke z ČSSD, který je starostou Náchoda od roku 2010. Pár minut po uzavření dohody s ním mluvil reportér Ondřej Vaňura.

Čtyřkoalice ve složení ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda v čele s vítěznou ČSSD se dohodla na vzájemné spolupráci na náchodské radnici v následujících čtyřech letech. Jako starosta bude ve funkci již potřetí pokračovat Jan Birke.

Ještě v neděli večer podepsali lídři jednotlivých stran a uskupení smlouvu o vytvoření koalice, která mimo jiné specifikuje obsazení pozic uvolněných zastupitelů a poměrné zastoupení členů Rady města Náchoda:

Vedení města Náchoda

starosta města: Jan Birke (ČSSD)
1. místostarosta: Ing. Jan Čtvrtečka (ČSSD)
2. místostarosta: Ing. Pavla Maršíková (KDU-ČSL)
3. neuvolněný místostarosta: Mgr. František Majer (ODS a STAN)

Složení Rady města Náchoda (počet členů):
ČSSD 4
ODS a STAN 2
KDU - ČSL 2
PATRIOTI 1

„Velmi si vážím mandátu od občanů mít tu čest být v Náchodě starostou další čtyři roky. Zisk 11 mandátů z celkem 27členného zastupitelstva je pro mě osobně velkým závazkem a také výzvou. Těším se na spolupráci s kolegy ze čtyřkoalice. Jsou to lidé, kterým stoprocentně věřím, většinu z nich znám a vážím si jejich dosavadní práce jak v koalici, tak i v opozici. Vždy jsme se dokázali domluvit a já věřím, že v tomto složení tomu nebude jinak," komentoval dohodu na spolupráci na náchodské radnici starosta Jan Birke z ČSSD.

Další podrobnosti spolupráce a společné programové cíle budou obsaženy ve smlouvě o koaliční spolupráci, která bude předmětem dalších jednání členů koalice v následujících dnech a týdnech. Ta by měla vzniknout asi do měsíce.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: Náchodská radnice
Spustit audio

Související