V Krkonoších se 30. května opět rozjedou oblíbené cyklobusy. Letos to bude už jejich 17. sezóna

29. květen 2020

V sobotu 30. května se v Krkonoších do letní turistické sezony opět rozjedou speciálně upravené autobusy umožňující přepravu jízdních kol. V červnu budou spoje cyklobusů v provozu o víkendech, v červenci a srpnu denně, v září vždy ve čtvrtek, uvedla Dáša Palátková ze Svazku měst a obcí Krkonoše. 

Čtěte také

Cyklobusy také využívají pěší turisté. Loni cyklobusy přepravily 3 612 jízdních kol a svezly rekordních 41 500 lidí. Letos to bude jejich 17. sezona.

Síť šesti linek propojuje nejvyšší české hory ze západu na východ a z jihu na sever. Hlavní páteřní linka z Harrachova na Pomezní Boudy měří 118 kilometrů.

Dalšími linkami se turisté s koly dostanou například na hřebenovou Špindlerovu boudu, na Horní Mísečky, do Pece pod Sněžkou či Žacléře.

Cyklobusy v Krkonoších

Cyklobusová linka spojuje i Vrchlabí s Hradcem Králové. Tato linka bude v červnu a v září v provozu o sobotách a v červenci a v srpnu o sobotách, čtvrtcích a svátcích. Linka z Jilemnice na Horní Mísečky pojede poprvé až 6. června.

Kromě linky z Jilemnice na Horní Mísečky, kde se kola ukládají uvnitř autobusu, jsou všechny cyklobusy vybaveny přívěsy pro kola. Přívěsy uvezou 20 až 35 kol a v autobuse se přepraví 45 až 55 lidí. Někdy mohou mít autobusy zpoždění.

Provoz cyklobusů v Krkonoších

„Stává se, že při větším počtu cyklistů trvá nakládání kol déle, a tak se odjezd ze zastávky pozdrží. Proto na přestupových místech na sebe autobusy čekají," řekla Dáša Palátková.

Epidemie koronaviru plánované zahájení sezony cyklobusů neoddálila, ale přinesla nejistotu a zkomplikovala přípravy.

Na linkách platí ceníky pravidelné linkové dopravy jednotlivých dopravců, za jízdní kolo je příplatek. Provoz cyklobusů dotují Liberecký a Královéhradecký kraj.

Bližší informace o cyklobusech v Krkonoších je možné najít na www.krkonose.eu

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.