V Krkonoších panují nejlepší sněhové podmínky za pět let. Pro skiareály je to ale nejhorší sezóna

11. únor 2021 09:46

Velké ekonomické ztráty, propouštění zaměstnanců, malé kompenzace od státu. Těmito slovy hodnotí letošní zimní sezónu velká část provozovatelé skiareálů v Krkonoších. Přestože letos panují nejlepší podmínky za posledních nejméně pět let. Dopady sezony budou mít vliv na další vývoj areálů, nebude se investovat, obnovovat a je dost pravděpodobně, že některé skončí. 

Čtěte také

„V tuhle chvíli by vrcholily jarní prázdniny, areál by pulsoval životem, bylo by tady několik tisíc lyžařů, plné lyžařské školky," popisuje ředitel skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš, jak by to tu za normální situace vypadalo.

Jenže tomu tak není.
„Dnes to vypadá, že jsme tu jediní my dva. Sněhu tady máme spousty a je to trošku smutný pohled."

„Jestli se dá vůbec tato sezóna hodnotit, tak je prostě jiná, než všechny ostatní. Jsme z toho smutní s nevíme, co bude dál," komentuje letošní zimní sezónu Veronika Klenzová-Bubáková ze skiareálu v Horním Vrchlabí.

Tady se lanovka a vleky vůbec nerozjely.
„My jsme bohužel v prosinci nespustili, protože tady v tu chvíli panovala obleva a nestihli jsme dostříkat umělý sníh na sjezdovky."

Sněhu je v Krkonoších nejvíc za posledních pět let

Ve Špindlerově Mlýně se lyžovalo osm dní. Zimní měsíce jsou přitom pro společnost nejdůležitější, protože vydělají téměř na celý rok.
„V podstatě 90 procent tržeb za celý rok realizujeme v těchto třech zimních měsících, které teď ale pomalu, ovšem jistě, končí. Ztráty onoho zastavení a nefungování jsou opravdu kritické."

Čtěte také

„Vůbec nevíme, kdy nějaké kompenzace dostaneme. Protože musíme platit energie i zaměstnance, je to hodně náročné. V lednu jsme ještě věřili, že se rozjedeme, takže jsme hodně zasněžovali a ty náklady jsou veliké," říká Veronika Klenzová-Bubáková.

Ekonomické dopady letošní sezóny budou velké a pro některé menší skiareály to může znamenat i konec.

„Areály sice mají nějaké kompenzace, ale ty jsou do padesáti procent nákladů. Znamená to, že v podstatě zůstávají už rok bez tržeb a nebudou je mít minimálně až do prosince. A to se týká také zhruba pěti tisíc zaměstnanců v tomto oboru," vysvětluje ředitel asociace horských středisek Libor Knot.

Některé areály už musely začít propouštět zaměstnance.
„Tento čas bychom měli zhruba 650 zaměstnanců, kdyby sezóna normálně běžela. Aktuálně jich máme 120, běží výpovědní lhůty u některých stálých zaměstnanců a dostaneme se určitě do letní sezóny určitě výrazně pod číslo 100," dodává René Hroneš.

Spustit audio

Související