V hornickém skanzenu v Žacléři si návštěvníci brzy prohlédnou novou hornickou štolu

8. duben 2018 10:05

V hornickém skanzenu v Žacléři v těchto dnech řemeslníci dodělávají novou štolu. Měla by být dokončena do poloviny května. Reportérka Jana Házová si ji v malém předstihu prošla v doprovodu ředitele skanzenu Karla Novotného.  

„Právě se dělá taková ta definitvní úprava. Na této štole se finišuje, aby byla připravena pro návštěvníky. Musíme dodělat úvodní portál a tady ve štole chceme nainstalovat zviditelněnní toho, jak ta hornická práce vypadala. Budou tady dvě figuríny horníků, na kterých zájemci uvidí aspoň třeba vrtání, sbíjení sbíječkou. Tady to bude autentické, protože návštěvník uvidí vlastní uhelnou sloj, tu vlastní uhelnou výplň," říká Karel Novotný.

Tedy když se tato štola pro návštěvníky připravovala, tak se tady vlastně znovu těžilo uhlí.

Hornický skanzen Žacléř - důl Bohumír

„V této části zrovna není ta sloj moc hezká. Ale v té části, kde jsme byli, tak tam byla krásně vidět celá uhelná sloj. Na začátku jsme tady otevřeli takový malý lom a bohužel jsem zjistili, že tady tu sloj v podstatě žádnou nemáme. Takže je tady jen jako takový reprezentant. A těžko se zabraňuje tomu, aby se po každém děsti nesvezly ty svahy," doplňuje Karel Novotný.

Čtěte takéHornický skanzen Žacléř

Kolik metrů má tato štola? Jak je veliká?

„Má zhruba 100 metrů. A bude ještě delší. Protože my jsme se už dohodli, že ten lom zasypeme, abychom tady neměli díru a problém, že nám do toho někdo spadne. Udělá se tady takové vytočení a bude tady, podobně jako je v tom dřevě, udělaný východ na povrch, říká Karel Novotný.

Hornický skanzen Žacléř - důl Bohumír

Co tady ještě zbývá dodělat do otevření nové sezóny skanzenu? To by mělo být v půlce května?

„Jestli se nám to podaří, tak bychom chtěli zahájit sezónu 16. května. Mělo by být slavnostní otevření té štoly. A potřebujeme tady dokončit úpravu podlahy, nainstalovat sem dvě figuríny, které se momentálně dodělávají. A pokud se to podaří, tak i tady uděláme nějaké ozvučení," uzavírá rozhovor Karel Novotný.

Snímek areálu Hornického skanzenu v Žacléři
Spustit audio

Související