V hornickém skanzenu v Žacléři letos otevřeli novou štolu. A chtějí zpřístupnit prádelnu uhlí

3. září 2018 13:16

Do hornického skanzenu v Žacléři se můžete jet podívat kdykoliv během roku. Nejvíce turistů tam ale tradičně jezdí během prázdnin. V letošním roce jich toto místo dokonce navštívilo o přibližně tisíc víc než loni ve stejném období. Co nového si lidé ve skanzenu mohli prohlédnout a na co se mohou těšit příští rok? 

Na to všechno se zajela zeptat vedoucí skanzenu Lucie Zákravské reportérka Jana Házová. Spolu nahlíží přes mříže do krásně osvětlené nové štoly, která dosud září novotou, protože byla zpřístupněna letos v květnu.

Jak moc tato nová štola pomohla návštěvnosti skanzenu?

„Díky zpřístupnění této nové štoly se nám zvýšila návštěvnost. Například jen v červenci byl nárůst o více než 400 lidí," říká Lucie Zákravská.

Hornický skanzen Žacléř - důl Bohumír

Kromě zpřístupnění nové štoly se ve skanzenu také právě opravuje další expozice, takzvaná prádelna uhlí.

„Jde správně o úpravnu uhlí. Ale v hornickém slangu se tomu říká prádelna uhlí. A ta bude pro veřejnost oficiálně zpřístupněna až příští rok. To je náš hlavní plán na příští turistickou sezónu. A také dodělání této nové štoly, protože se v ní stále ještě vzadu pracuje."

Čtěte takéHornický skanzen Žacléř

Co se ve štole ještě buduje? Co tam zbývá dodělat?

„Došlo ke změně projektu. A to je taková změna, že celý původní lom, který tam měl být ponechaný, tak se zasype. A než se tak stane, tak se budují dva výlezy ven. Což bude po pravé straně úpadnice. To je chodba, která v dole spojovala jednotlivá patra. A po levé straně bude šachtice, takzvaná bezpečnostní část nebo také lezní oddělení, po kterém mohli horníci také lézt nahoru," vysvětluje Lucie Zákravská.

Hornický skanzen Žacléř - důl Bohumír

A horník Antonín Černý, který fáral asi dvacet let a teď už přes sedm let pracuje v hornickém skanzenu, ještě doplňuje: „Bude to lezní oddělení. My jsme to nikdy v dolech neměli, ale měli jsme takzvaný nouzák, tedy nouzový odchod, chodilo se nouzákem nahoru. Všechno je to děláno ve dřevě, je to stará hornická práce. Tím se vrátíme, řekněme, tak o sto let zpátky."

Na chodbách se tedy ještě pracuje. Do kdy by měly být práce hotové?

„Mělo by to být hotové během září, možná v říjnu. Uvidíme, záleží hlavně na počasí," uzavírá rozhovor v dole Jan Šverma v Žacléři Lucie Zákravská.

Snímek areálu Hornického skanzenu v Žacléři
Spustit audio

Související