Unikátní archeologické muzeum v přírodě Villa Nova se vzpamatovává z řádění vichřice

27. březen 2018 09:00

Přírodní archeologické muzeum Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku se pomalu vyrovnává s následky vichřice. Ta v části skanzenu poničila střechy u několika středověkých staveb. Dva spadlé smrky pak ještě zasáhly menší stavby v zadní části areálu, kde zničily seník. Škody jsou hlavně na materiálu. Přímo na místě natáčela reportérka Lucie Peterková. 

„Paradoxně pro nás jsou horší ty střechy, než stavby samotné. Zatím jsem se ještě nevyrovnal s tou myšlenkou, že to takto dopadlo. Protože to je 25 let práce," ukazuje smutně zakladatel muzea Villa Nova v Uhřínově a archeolog Bohumír Dragoun, škody, které způsobil prudký vítr.

Zasáhl totiž většinu staveb středověké kolonizační vesnice. Většina střech má poškozenou krytinu ze slaměných žitných došek.

Čtěte takéVilla Nova v Uhřínově

„Vidíte, že krytina je na zemi. Támhle chybí úplně, tam nezůstalo vůbec nic. Popadané stromy, je to docela depresivní. Stromy se zrovna trefily na objekty. Naštěstí vydržela střecha, kterou jsme dělali naposledy. Jen je trošku očesaný hřeben," říká Bohumír Dragoun.

Další škody jsou pak na objektu kovárny a seníku v zadní části areálu kde spadly dva vzrostlé smrky.

Villa Nova se vzpamatovává z řádění vichřice

„Ten vítr šel v takových pruzích. Takže tady se opřel do místa, kde by nás nenapadlo, že bude foukat. Protože to bylo krásně kryté porosty. Takže nám to tady sedlo. Naštěstí se to netrefilo na kovárnu. Tu máme moc rádi, to je pěkná stavbička. Tam spadla jen jedna stěna. Ale spadlo to do oborohu, do seníku a do humna takové stodůlky, kterou nám na podzim tesař renovoval. Takže začneme zase znovu,"vysvětluje Bohumír Dragoun.

Škody jen na materiálu Bohumír Dragoun odhaduje zatím zhruba na 200 tisíc korun. A z tohoto důvodu také hodlá oslovit Královéhradecký kraj se žádostí o příspěvek. Důležitý je pro něj ale i zájem veřejnosti a dobrovolníků. Ti totiž pomůžou při brigádách a zapojí se do oprav přímo na místě.

Villa Nova se vzpamatovává z řádění vichřice

V Uhřínově to ale není jediný postižený areál.

Vítr výrazně poškodil i Lanové centrum v nedalekém Deštném v Orlických horách, jak popisuje jeho majitel Tomáš Hejduk: „Škoda určitě přesáhne částku 100 tisíc korun. A komplexní rozsah se pozná až po nějakém dendrologickém posudku stromů. Ale samozřejmě bude to velmi náročné, abychom stihli začátek sezóny. Protože tady aktuálně stavíme nové sportovní aktivity, takže tam budeme mít dokončovací práce. Plus tady tyto opravy."

V obou areálech se už pracuje na odstranění následků vichřice. V Uhřínově pak půjde vše pomaleji, protože pro renovace tu nebudou využívat žádnou moderní techniku. Kalamitu se pokusí zpracovat středověkým způsobem, tedy rukama a replikami tehdejšího nářadí. Otevřít pro návštěvníky pak chtějí 1. května.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související