Tvrz Hanička v Rokytnici v Orlických horách modernizuje a doplňuje své expozice. Co ukrývají?

9. srpen 2019 09:17

Na Tvrzi Hanička v Rokytnici v Orlických horách postupně modernizují expozice. Díky novým vitrínám v interiérech najdete i věci, které by jinak musely být uložené v depozitářích. Na podrobnosti byla zvědavá reportérka Jana Házová a tak se společně s vedoucím tvrze Pavlem Minářem pomyslně vrátila do období 30. let minulého století.

Čtěte také

„Podíváme se na expozici, která je v současné době neustále dovybavována a zlepšována. Přistoupili jsme ke krytým vitrínám, aby ty nejdražší exponáty mohli návštěvníci vidět a současně abychom nebyli brzy bez nich. Řekl bych, že nyní máme z těch stávajících tvrzí asi nejlépe vybavenou vstupní expozici," vysvětluje Pavel Minář.

Vstupujeme do původní technické haly, která nyní slouží jako vstupní expozice.

„Tady začíná prohlídka, Průvodce řekne návštěvníkům něco o historii objektu a potom je vede do vlastního objektu tvrze."

Nové vitríny v pevnosti Hanička ukrývají cenné exponáty

Jaké nejcennější exponáty je možné v tvrzi Hanička spatřit?

„Máme tady dobové, prvorepublikové exponáty, vážící se přímo k veliteli tvrze Jaroslavu Mikuláši Novákovi. Máme tady expozici zbrojovky Janeček, je tady vidět jeden z prvních poválečných motocyklů. Pokud bychom to hodnotově sečetli, tak v této expozici jsou věci tak za půl milionu korun," říká Pavel Minář.

Čtěte také

Vitrína má na výšku zhruba necelé dva metry, hloubku asi metr a na šířku je dlouhá možná čtyři metry.

„Naproti je vidět další expozice, stejná vitrína. My jsme vstoupili do programu hliníkových lišt a bezpečnostního skla, aby měl návštěvník bezprostřední přístup k danému exponátu a současně ten exponát nijak neohrozil."

Obrovská pancéřová vrata se zavřela za výpravou návštěvníků. Jak dlouhá prohlídková trase je čeká?

Nové vitríny v pevnosti Hanička ukrývají cenné exponáty

„Podzemím se jde zhruba hodinu a potom se vystupuje na povrch a v rámci 20 minut ještě následuje komentovaná prohlídka nejzachovalejších objektů tvrze. Jde o jedny z nejzachovalejších takových objektů v celé republice," dodává Pavel Minář.

Tvrz Hanička byla vybudována v letech 1936 – 1938 jako součást Československého opevnění

Tvrz Hanička je pro návštěvníky otevřena každý den kromě pondělí až do konce prázdnin. V dalších měsících potom o víkendech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související