Tomistomy Penelopa a Kraken v Safari Parku jsou pojítkem mezi pravěkým životem a současností

17. březen 2018 09:20

Safari Parkem Dvůr Králové nás dnes provede zoolog Pavel Moucha. Podíváme v pavilonu Vodní světy do míst, kde najdete mláďata jedovatých hadů, velké ryby, které znáte i z našich obchodů, zastavíme se u krokodýlů a nemineme ani čtyřmetrovou krajtu tmavou, která dostala jméno Cecilka. Redaktorka Dana Voňková se dr. Mouchy zeptala na nejzajímavější novinky v teráriích, akváriích a v jednom velkém bazénu.

Tomistoma úzkohlavá nebo také krokodýl úzkohlavý patří mezi ohrožené druhy. Odhaduje se, že ve volné přírodě žije pouhých 2 500 jedinců. V České republice chová tomistomy pouze Safari Parku Dvůr Králové a ZOO Protivín.

V královédvorském Safari Parku je velmi populární samec Kraken a samice Penelopa. Přicestovali v roce 1989 ze zoo v Singapuru jako čerstvě vylíhnutá mláďata. Kraken je v současné době považován za jednoho z největších krokodýlů žijících v českých zoologických zahradách. Měří zhruba 4,5 metru a váží asi 350 kg.

Tomistomy žijí na jihu Malajského poloostrova, na Sumatře a Borneu.

V zoo jsou krmeny zpravidla kuřaty, hlodavci nebo rybami jednou za deset dní. Krmná dávka se pohybuje okolo 10 kg masa.

Mláďata zmije rohaté

Rozmnožování těchto zvířat není v podmínkách zoologických zahrad jednoduché. Penelopa sice každoročně klade snůšku okolo dvaceti vajec, vejce však ještě nikdy nebyla oplozená. Jedním z důvodů může být nezkušenost a nízký věk samce. Krakenovi bylo v roce 2017 teprve 28 let. Tomistomy se dožívají až 60 let.

Tomistomy sice nepatří mezi africké druhy zvířat, na jejichž chov se Safari Park Dvůr Králové zaměřuje, ale Penolopa a Kraken tam mají své stálé místo. Jako evolučně velmi starý druh jsou pojítkem mezi pravěkým životem, který můžete vidět na plátnech slavného malíře Zdeňka Buriana v hlavní správní budově královédvorského Safari Parku, a současností.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související