Tak velkou kalamitu po větrné smršti v okolí Deštného v Orlických horách nepamatují

21. březen 2018

Lesníci začali odstraňovat škody po víkendové vichřici. Například v Deštném v Orlických horách musí těžaři s technikou odklidit tisíce kubíků poničeného dřeva. Kromě odklízení následků se také sčítají škody. Do postižených míst se vypravíla i reportérka Lucie Peterková. 

S revírním Lesů České republiky Jiřím Beranem procházíme některá postižená místa v Deštném v Orlických horách, kde už se pracuje na odklízení škod.

A jak sám říká, takovou kalamitu tady nepamatuje: „Jsem tu už zhruba 14 roků a opravdu tak silný vítr jsem tady ještě nezažil. Že tady fouká, tak jsme na horách. Padají stromy, je kalamita. Ale tohle je opravdu extrém."

Už když přijíždíte do Deštného, je patrné, že víkendová vichřice byla opravdu razantní. Okraje cest jsou plné jehličí a také pilin po odřezaných stromech, které na mnoha místech zatarasily cestu.

Pily jsou teď slyšet hlavně z lesů, protože postup prací je jasně daný.

„Samozřejmě jako první je uvolnění cest. Zpřístupnění hlavních komunikací. Nebavíme se o lesních cestách. Ty přijdou na řadu až potom. A pak v podstatě veškeré nebezpečné stromy, které jsou nahnuté nad nějaké komunikace. A hrozily by pádem a nějakou škodou na majetku či na zdraví lidí," doplňuje Jiří Beran.

Lesníci začali odstraňovat škody po víkendové vichřici v okolí Deštného v Orlických horách

Zatím se podle prvních odhadů v deštenském revíru škody pohybují okolo osmi tisíc krychlových metrů kalamitního dřeva, což je asi osmkrát víc, než s čím lesníci pro letošek počítali.

Zároveň je to zhruba polovina celkové škody způsobené v celých Orlických horách.

Předběžné odhady škod po celém Česku upřesňuje mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová: „Odhadujeme, že v České republice popadalo ve státních lesích asi 300 tisíc metrů krychlových dřeva. Dnes ještě nedokážeme říct, jaké jsou škody v konkrétních krajích. Čísla za regiony budeme upřesňovat během několika dní."

Vstup do lesů v okolí Deštného v Orlických horách je zatím na vlastní nebezpečí. Ale lesníci ho nedoporučují.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související