Světový den ledvin. Pozor, chronické onemocnění pacienta obvykle nebolí, je to tichý zabiják

8. březen 2018

prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc. v naší radioporadně dnes, když si připomínáme Světový den ledvin, hovoří o péči o tento náš velmi důležitý tělesný orgán. Pro lidský organismus jsou ledviny nezbytné stejně jako srdce či plíce.

Mezinárodní federace pro onemocnění ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost každoročně vyhlašují na druhý čtvrtek v měsíci Světový den ledvin. Letos připadá právě na 8. března.

Světový den ledvin se řadí mezi jeden z mnoha dnů věnovaných lidským orgánům které máme. Vyhlášen byl Mezinárodní federací pro nemoci ledvin společně s Mezinárodní nefrologickou společností. Cílem tohoto dne, je zvýšit povědomí o nemocech ledvin, transplantaci a s tím související dárcovství orgánů.

8 zlatých pravidel pro snížení rizika onemocnění ledvin:
1. Udržujte se v dobré kondici a mějte dostatek pohybu
2. Kontrolujte si pravidelně hladinu krevního cukru
3. Sledujte si váš krevní tlak
4. Jezte zdravě a udržujte si správnou tělesnou hmotnost
5. Dbejte na správný přísun tekutin
6. Nekuřte
7. Neužívejte pravidelně volně prodejné léky
8. Nechte si vyšetřit ledviny, pokud máte jeden nebo více vysoce rizikových faktorů

Ledviny jsou párový orgán o velikosti jedné sevřené pěsti a jejich hlavní funkcí je očištění krve od odpadních látek, které se z těla vylučují močí. Rovněž udržují optimální hladinu tekutin v těle. Pro lidský organismus jsou nezbytné stejně jako srdce či plíce. Onemocnění ledvin má vliv na vznik dalších, především kardiovaskulárních onemocnění.

Mezi projevy onemocnění ledvin patří například krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak nebo časté močení (zejména v noci). Čím dříve je nemoc ledvin diagnostikována, tím jednodušší je léčba, a tím nižší je riziko výskytu přidružených onemocnění.

prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Máte vysoký krevní tlak? Máte cukrovku? Vyskytují se ve vaší rodině nemoci ledvin? Kouříte? Bylo vám již 50 let? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli kladně, měli byste o své ledviny důsledně pečovat a snižovat tak riziko onemocnění.

Nemoci ledvin se chovají jako tichý zabiják, který je schopen významně narušit kvalitu vašeho života.

V Česku má problémy s ledvinami deset procent populace. Patří mezi ně i Zdeněk Karas

Choroby ledvin mohou postihovat lidi bez rozdílu věku nebo rasy. Chronická onemocnění ledvin postihují až destinu populace, trpí jimi 1 z 5 mužů a 1 ze 4 žen ve věku 65 až 74 let. Polovina lidí ve věku nad 75 let trpí různě závažným chronickým onemocněním ledvin.

Na transplantaci ledviny se v České republice čeká v průměru 1,5 roku.

prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související