Švec z Náchodska vybírá svého následovníka. Zájemců je dost

18. říjen 2018 11:07

Chci předat své šedesátileté zkušenosti a zájemce zaučím zdarma. Právě tak zní poselství ševce Jaroslava Podávky z Bezděkova nad Metují, malé obce v česko-polském příhraničí. Ve svých pětasedmdesáti letech hledá někoho, koho by řemeslo naučil. Nechce totiž, aby zaniklo. I díky reportáži Českého rozhlasu, odvysílané před několika týdny, se mu ozvali první zájemci. 

Jeden z posledních ševců na Náchodsku hledá nástupce. Zaučení nabízí zdarma

Švec Jaroslav Podávka hledá svého nástupce. Zaučení nabízí zdarma

Jeden z posledních vyučených ševců na Náchodsku Jaroslav Podávka má svoji dílnu v malé obci Bezděkov nad Metují. Boty opravuje a vyrábí od svých patnácti, tedy už šedesát let. Řemeslo je podle něj důležité zachovat. Proto potenciálního zájemce zaučí úplně zadarmo.

„Začíná o to být pěkný zájem a to jsem moc rád," říká Jaroslav Podávka. Zájemce o ševcovské řemeslo si zapisuje do sešitku, který má položený v jedné ze skříní své útulné dílny. V poslední době se mu prý ozvala zhruba desítka lidí.

„Tady si je zapisuju. Od některých už mám vizitky a další volali, že se ještě znovu ozvou."

Zdá se, že svého nástupce Jaroslav Podávka bez problémů najde

Mezi zájemce patří i Eva Michlová. Přijela z Prahy, kde je manažerkou nadnárodní firmy, přesto ji nabídka naučit se jedno z nejstarších řemesel zaujala. Jaroslav Podávka ukazuje mladé ženě svou dílnu i vybavení, zároveň také vypráví svůj životní příběh.

Eva Michlová se naopak svěřuje, že se chce věnovat koníčkům ze svého mládí. Mezi ně patřilo šití, pletení i háčkování. Má za sebou kurz, při kterém si vyrobila kabelku, teď by si ráda ušila vlastní boty.

Švec Jaroslav Podávka hledá svého nástupce. Zaučení nabízí zdarma

„Když jsem slyšela, že švec nechce, aby tohle krásné řemeslo zaniklo a navíc nabízí zaškolení, tak jsem dva dny přemýšlela, jestli mám zavolat nebo ne. Moc mne to lákalo."

Nakonec Eva Michlová nejen zavolala, ale do 170 kilometrů vzdáleného Bezděkova nad Metují na Broumovsku i přijela. Jestli nakonec nabídku na zaučení využije, zatím sama neví. Jaroslav Podávka chce totiž především vychovat někoho, kdo bude boty opravovat. I tak se zdá, že svého nástupce bez problémů najde, zájemců má totiž dost.

Spustit audio

Související