Stovky lidí se přišly registrovat k nové zubní lékařce v Červeném Kostelci. Na některé místo nezbylo

22. červen 2021 08:46

Před zdravotním střediskem v Červeném Kostelci na Náchodsku se vytvořila dlouhá fronta. Víc než čtyři stovky lidí v ní čekaly na možnost zaregistrovat se v nově otevřené zubní ordinaci. Někteří odcházeli po mnoha hodinách zklamaní, více štěstí měli ti, kteří si ráno přivstali.

Čtěte také

„Byli jsme tady už ve čtyři ráno."
„Já přišla ve 4:10 a byla jsem sedmá," říkají lidé ve frontě.
Před nově otevíranou zubní ordinací v Červeném Kostelci na Náchodsku je rušno. Někteří zájemci o registraci tady čekají už čtyři hodiny.

Třeba Roman navíc přijel z víc než padesát kilometrů vzdáleného Vrchlabí.
„Mám tady rodiče, ti přišli na čtvrtou hodinu, odstáli to tu a já jsem mezitím přijel z Vrchlabí. Abych se konečně někde dočkal zubaře."

O svého původního zubaře přišel před dvěma lety, když jeho stomatoložka odešla do důchodu, náhradu od té doby hledá marně.
„Sháněl jsem přes pojišťovnu, nikde neberou. Je to hrozný."

Teď doufá, že uspěje. Ve frontě je totiž mezi prvními. O několik stovek metrů dál, v místech kde fronta v té chvíli končí, je nálada o poznání horší.

„Za totality jsme takhle stáli na maso," říká muž, která se představil jako Honza. Na internetu si našel informaci, že nová ordinace přijme tři stovky pacientů, jestli zbyde místo i na něj zatím netuší.
„Kéž by."

Čtěte také

Uplynuly čtyři hodiny. Sestra na chodbě právě oznamuje, že další pacienty už zaregistrovat nemůže.
„Jsem stará ženská. Je mi osmdesát let," říká jedna z žadatelek.
„Když vezmu vás, musím vzít deset dalších," zní odpověď zdravotní sestry.
Před ordinací přitom v té chvíli stále čeká několik desítek lidí.

Místo původně plánovaných tří stovek zájemců jich nakonec v ordinaci zaregistrovali čtyři sta, dalším dvěma stovkám nabídnou možnost online rezervace. Víc prý nezvládnou.

„Musíme postupně, protože by byly objednací doby až někdy do prosince," vysvětluje lékařka Klára Peterková. Aktuálně působí ještě v Praze a Kladně, v Červeném Kostelci tak bude pravidelně pouze pondělky, někdy i víkendy. Od září pak častěji.

Stovky lidí se přišly registrovat k nové zubní lékařce v Červeném Kostelci

Práce má i teď tolik, že v několika příštích měsících prý bude v ordinaci sedm dní v týdnu.
„Myslím si, že to tak bude do konce roku."

Problém s nedostatkem zubařů je i na dalších místech Královéhradeckého kraje. Problémy jsou především v příhraničí, nepomáhají nejrůznější pobídky ani opakovaná výběrová řízení. Platí to například pro Rychnovsko a dlouhodobě je málo zubařů v okolí Broumova a Police nad Metují.

Čtěte také

Jeden z tamních zubařů zpracoval pro dobrovolný svazek města a obcí analýzu, ve které předpovídá, že během pěti let mohou v téhle oblasti zůstat už jen čtyři zubaři, dřív jich tady bývalo třináct.

Za poslední roky si tady ale stálou praxi otevřel jediný stomatolog, ti stávající jsou často v důchodovém věku a postupně končí. Naposledy to byli manželé Kapitánovi v Meziměstí, kde po nich zůstaly asi tři tisícovky pacientů - VZP je odkazuje na zubaře v sedmdesát kilometrů vzdáleném Hradci Králové nebo téměř devadesát kilometrů vzdálených Králíkách. Náhradu se ani přes různé pobídky a opakovaná výběrová řízení najít nedaří.

Krajský úřad má aktuálně ve správě karty 55 tisíc lidí, kteří o svého stomatologa přišli v posledních pěti letech. Někteří sice už možná nového zubaře sehnali a ten si jejich kartu z krajského úřadu nevyžádal, u velké části se ale dá předpokládat, že stomatologa stále nemají.

Spustit audio

Související