Století arcibiskupa Otčenáška, čestného a zásadového člověka. Ovšem nejpřísnější byl sám na sebe

13. červenec 2020

Na nádvoří opočenského zámku je po celé léto k vidění výstava věnovaná osobě 23. královéhradeckého biskupa Karla Otčenáška. Ten byl v 50. letech 20. století vězněn komunistickým režimem. Svého úřadu se mohl ujmout až po roce 1989. 

Na výstavu vás společně s historičkou Ludmilou Žlábkovou zve redaktorka Eva Boudová.

V Opočně si připomínají osobnost Karla Otčenáška, 23. biskupa královéhradeckého, od jehož narození letos 13. dubna uplynulo rovných 100 let. Letos je navíc také 75 let od jeho kněžského svěcení v Římě v roce 1945. 70 let od jeho vysvěcení biskupem v roce 1950. A do třetice 30 let od jeho uvedení do biskupského úřadu, což bylo v roce 1990.

Čtěte také

A v příštím roce také vzpomeneme 10. výročí úmrtí arcibiskupa Karla Otčenáška. Zemřel 23. května roku 2011 v Hradci Králové. V jeho rodišti, Českém Meziříčí na Rychnovsku, by měla být 23. května 2021 slavnostně odhalena pamětní deska.

Od roku 2005 byl Karel Otčenášek druhým služebně nejstarším biskupem na světě.

Královéhradecká diecéze mu byla svěřena dokonce dvakrát... nejprve v roce 1950, kdy se stal ve svých 30ti letech nejmladším biskupem. A podruhé v lednu roku 1990, kdy se mohl vrátit k práci přerušené léty žalářování a vyhnanstvím do severočeských Trmic.

Jeho Excelence ThLic. Karel Otčenášek, O.S.L.J., PaedDr. h. c. (1920–2011)

Karel Otčenášek nikdy nezahořkl, a okolnostem navzdory dále rozvíjel svoji ideu univerzálního svatodušního spřátelování. Nikdy nechtěl jít zlem proti zlu. Byl ve všech situacích smířlivý. I k lidem, kteří mu něco provedli. Byla to prostě jeho přirozenost. Není ani potřeba studovat kvůli tomu nějaké teologické spisy. Stačí se podívat, jak žil.

Století Karla Otčenáška
Spolek Saeculum, z.s., založený v říjnu 2019, s jediným účelem - uspořádat cyklus akcí ke stému výročí narození Mons. Karla Otčenáška a 10. výročí jeho úmrtí.

Celoživotní ideu Karla Otčenáška, že by se lidé měli přátelit a mít rádi, bychom si měli uchovat v srdci, protože je stále aktuální.

Láska Boží, trpělivost Kristova, čest lidu našeho. Tak znělo bylo biskupské heslo arcibiskupa Karla Otčenáška. Svým životem jej naplnil měrou vrchovatou!

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.