Správa Krkonošského národního parku chce po zimě vyměnit ochranné kovové sloupky na vrcholu Sněžky

4. září 2021 07:53

Správa Krkonošského národního parku odinstaluje mechanické zábrany na vrcholu Sněžky o něco déle než vloni. Důvodem je stále poměrně vysoká návštěvnost. Navíc na jaře plánuje na vrcholu naší nejvyšší hory opravy. Objeví se tam, stejně jako v posledních dvou letech, mechanické zábrany?

Čtěte také

„To, že skončily letní prázdniny, ještě neznamená, že skončila celá letní sezóna. Turisté pochopitelně jezdí do Krkonoš i tyto brzké podzimní měsíce," říká mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Obzvlášť v těchto dnech, když počasí přeje, přijíždí hlavně o víkendech turistů poměrně hodně.

I z toho důvodu ochranáři stále nechávají na vrcholu Sněžky mechanické zábrany, tedy sítě.
„Ty tam budou až do konce září, kdy je před zimní sezónou odinstalujeme."

Čtěte také

Na jaře by měla podle Radka Drahného začít oprava vrcholu naší nejvyšší hory. Je totiž potřeba vyměnit dosluhující kovové sloupky.
„Vyměníme je za nerezové sloupky, stejné, jaké jsou na polské straně hory. Měla by to být viditelnější a jasnější zábrana. Doufáme, že bude jasným signálem pro návštěvníky, kde se mají zdržovat."

Vedení parku by chtělo na příští letní sezónu nechal Sněžku bez sítí, ale vše bude záležet na chování turistů.
„Pokud opět zaregistrujeme, že přes tuto veškerou výměnu technologií, budou turisté nadále vstupovat do alpinských trávníků, do klidového území v národním parku, tak jsme opět připraveni nainstalovat ochranné sítě."

Čtěte také

Lidé mířící na hory by měli počítat s tím, že se teploty po ránu na hřebenech už dostávají pomalu k bodu mrazu a je tedy potřeba mít s sebou kvalitní oblečení a hlavně obuv. Některé cesty jsou totiž dost podmáčené.

„Cesty po těch větších deštích, které teď byly, mohou být rozbahněné a je s tím zapotřebí počítat. Mít pořádnou obuv a tímto kalkulovat při plánování své túry," vysvětluje náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Horští záchranáři už pomalu začínají s přípravami na zimu.
„Tyčové značení, které jsme měli připravené přes léto, tak vysychá. Teď je třeba je nanosit do terénu a instalovat je, aby bylo vše před prvním sněhem připraveno."

Zatímco teď slouží v Krkonoších celkem 18 záchranářů, v zimě to bude o 20 víc. Jejich řady posílí dobrovolní členové.

Spustit audio

Související