Sokolská bouda na Černé hoře je zhruba ze dvou třetin zbourána. Co a kdy se na jejím místě objeví?

17. říjen 2019 10:00

Dřevěné trámy, kusy eternitu, cihly, suť, poslední cihlové a betonové zbytky objektu. Tak to teď vypadá na místě Sokolské boudy na Černé hoře v Krkonoších. Dělníci za pomocí těžké techniky budovu postupně bourají. Demolice má trvat až do příštího roku. Nová bouda by se mohla začít stavět na jaře 2021. 

„Kompletně se sundal eternit a potom jsme začali bourat tuto dřevěnou část," říká dělník Jakub Hovězák, který s kolegy za pomoci těžké techniky nyní bourá betonovou část budovy.
„Snažili jsme se to rozkutat, zábradlí přeseknout. A snažíme se to nějak už strhnout pomocí lana."

Čtěte také

„My jsme už Sokolskou boudu koupili jako objekt určený k demolici. Na té se právě pracuje. Bohužel boudu už nešlo zachránit, vzhledem k jejímu stavu," říká za majitele Sokolské boudy Nikola Schimmer.

„Začali se propadat stropy. Postupem času se stala bouda cílem různých dobrodruhů a bezdomovců. Takže se i v rámci jejich bezpečí muselo opravdu už rychle jednat."

Dělníci by do konce tohoto týdne měli srovnat se zemí i poslední část objektu. Potom bude třeba všechen materiál odvézt, aby mohla začít výstavba nové Sokolské boudy. Ta nebude replikou původní stavby.

Je nutné změnit územní plán

Investor chce totiž novou budovu posunout o více než 30 metrů díl od cesty při zachování celkového půdorysu.

Sokolská bouda na Černé hoře v Krkonoších je zhruba ze dvou třetin zbourána

„Začátek budovacích prací je závislý na změně územního plánu. A po té změně začne schvalovací proces výstavby nové Sokolské boudy," doplňuje Nikola Schimmer.

Stavět by se mohlo začít na jaře roku 2021.
„Určitě se uvažuje o nějaké restauraci, o ubytovacím zařízení, velkém sálu a možná nějaké varně na pivo," vyjmenovává Nikola Schimmer co by se v nové Sokolské boudě mělo objevit.

Spustit audio

Související