Šimpanzí samice Chispi se zotavuje po náročné operaci a pravidelně rehabilituje s ošetřovatelkami

7. září 2019 09:55

V pondělí 9. září to bude přesně měsíc, kdy veterinář Lukáš Pavlačík s kolegy operoval ledviny 32tileté šimpanzí samičce Chispi ze Safari Parku Dvůr Králové. Její zdravotní stav se den ze dne zlepšuje. Do ochrnuté levé části těla se jí zásluhou tří ošetřovatelek pomalu vrací cit. Nás teď do dvorského safari parku zavede redaktorka Dana Voňková.

Dvaatřicetiletá samice šimpanze Chispi podstoupila před několika týdny v Safari Parku Dvůr Králové velmi náročnou operaci, během níž jí veterinář odebral z těla nemocnou ledvinu. Po zákroku bylo bohužel zjištěno, že zvíře ochrnulo na levou stranu těla.

Čtěte také

Samice však boj o život nevzdala a poctivě s ošetřovatelkami každý den rehabilituje. Postupně se jí tak do ochrnuté části těla začíná vracet cit.

Operaci šimpanzice veterinář doporučil na základě ultrazvukového vyšetření. Chispi bylo dva dny před tím velmi špatně, projevovala příznaky silné střevní virózy.

„Na ultrazvuku jsme pak viděli velký nález podobný nádoru v horní pravé části břicha. O den později jsme proto přistoupili k operaci. Po otevření dutiny břišní se ukázal patologický kulovitý útvar, jehož vyjmutí bylo vzhledem k jeho velikosti (1,5 kg) a mnohanásobnému cévnímu propojení s okolím velmi náročné. Operace trvala tři hodiny. Následným vyšetřením odstraněného útvaru jsme zjistili, že jde o nefunkční a patologicky změněnou ledvinu obsahující hnis,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart.

Ani po operaci však šimpanzice vyhráno ještě neměla

„Když se Chispi začala probouzet, všimli jsme si, že je něco špatně. Chtěla se posadit, ale nešlo jí to, jakýkoli pohyb pro ni byl velký problém,“ říká ošetřovatelka Kristýna Korecová.

Veterinář shledal, že během operace nebo krátce po ní u samice došlo nejspíš k trombóze, jež zapříčinila ochrnutí levé části těla - hrudní a pánevní končetiny a části obličeje.

Přijímání potravy z pomůcky

Chispi proto musela zůstat oddělena od zbytku skupiny a ošetřovatelky ji začaly krmit namixovanou stravou pomocí hadičky.

„Přibližně po prvním týdnu, už byla schopna přijímat potravu nastrouhanou, poté rozkrájenou na kousky a nyní už jí bez problému vše vcelku jako dříve,“ uvádí Kristýna Korecová.

Další částí rekonvalescence je rozcvičování nepohyblivých částí těla

Ošetřovatelky proto se samicí rehabilitují skrz mříže každý den.

„Chispi je neuvěřitelně statečná a silná. Jakmile si uvědomila, že jí nejde hýbat ani rukou ani nohou, naučila se obratně pohybovat pomocí zbývajících končetin,“ doplňuje ošetřovatelka.

Tři dny po operaci

Po pár týdnech od operace přišla dobrá zpráva – Chispi se do ochrnuté části začal znovu vracet cit.

Kromě péče o fyzický stav není opomíjena ani duševní pohoda zvířete. Pro šimpanze je v této situaci zásadní, aby byl stále v kontaktu se skupinou a sociálně tak nestrádal.

Čtěte také

„Během prvních dnů, kdy Chispi musela být oddělena od ostatních členů rodiny, aby se jí bezpečně zhojila pooperační rána, mohla komunikovat s ostatními přes kontaktní „šupák“ sousední expozice. Nyní ji už na několik hodin denně spojujeme s dalšími šimpanzi. Má to nejen pozitivní vliv na psychiku všech členů skupiny, ale pro Chispi je to v této fázi stěžejní motivace k pohybu a postupnému zatěžování levé ruky i nohy, tedy k přirozené rehabilitaci,“ vysvětluje zooložka Gabriela Linhart.

„Máme radost, že skupina i po tak velkém zásahu funguje dál na sto procent a že ostatní členové nemají problém se s ní spojit a chovají se k ní ohleduplně. Samice Bonie se dokonce při jednom spojení snažila vzít Chispi do náruče a pomoct jí přesunout se jinam“ zakončuje ošetřovatelka Kristýna Korecová.

Pavilon goril, který šimpanzi obývají spolu s dalšími primáty, je pro veřejnost i za těchto okolností stále otevřený. Omezený přístup zůstává pouze v části, kde se nachází Chispina ubikace, aby měla samice dostatečný klid a nic ji nerušilo v její rehabilitaci a zotavování se.

Šimpanz má velké množství znaků společných s člověkem, mezi které patří například postavení palce. Podle vědců má šimpanz shodně s člověkem 98,4 procent genetické informace. Uvádí se, že jeho inteligence dosahuje inteligence čtyřletého dítěte.
Safari Park Dvůr Králové dovezl z Maďarska na jaře roku 2017 tři nové samičky šimpanze učenlivého: Chispi, M a Susi. A právě dvaatřicetiletá Chispi prodělala letos v létě komplikovanou operaci ledvin a ochrnula na levou stranu těla. V současné době se o její uzdravení starají tři ošetřovatelky. Cílem rehabilitace je obnovit pohyblivost zvířete a jeho návrat do skupiny ostatních šimpanzů.
I když šimpanzů je v jejich domovině zatím poměrně dost, počet zvířat radikálně klesá. Odhaduje se, že v divočině západní a východní Afriky žije už jen na 100 000 jedinců. Hlavním důvodem jejich úbytku je narušené životní prostředí. Šimpanz žije v tropických deštných lesích a lesnatých afrických savanách. Obývá i horské lesy do výšky 3 000 m nad mořem.
Šimpanzi jsou zajímaví tím, že pokud se znají, uvítají se při setkání skoro lidským způsobem. Dokáží si vyrobit i jednoduché nástroje, ale nikdy si je neuchovávají, pokaždé si zhotoví nové.
V zoologických zahradách se dožívají tito lidoopi vysokého věku. Není výjimkou i padesátiletý šimpanz. Dlouho se tradovalo, že se bojí vody, ale zoologové zjistili,že si na vodu dokáží časem zvyknout. Velmi rádi si vzájemně pečují o srst - zlepšuje se přitom i jejich případná nervozita.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související