Sídlem rodu Bartoňů z Dobenína je 110 let perla Kladského pomezí, která nese stopu básníka dřeva

18. duben 2018

Zámek v Novém Městě nad Metují je po staletí dominantou města. Právem nese popisné číslo jedna, neboť je nejatraktivnější stavbou celého centra. Zámek a náměstí tvoří jeden unikátní architektonický celek. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. 

V roce 1908 si novoměstský zámek jako své rodinné sídlo vybral a koupil Josef Bartoň, majitel textilní továrny v Náchodě, pradědeček dnešního majitele. Zámek Bartoňovi zakoupili za 2 350 000 rakouských korun. Může se vám to zdát málo, ale byla jiná měna a peníze měly větší hodnotu. Dnes bychom za tyto peníze sotva pořídili malý rodinný dům.

Rodina Bartoňů z Dobenína se roku 1912 stala posledním českým šlechtickým rodem jmenovaným císařem Františkem Josefem I. V roce 1919 pak bylo používání šlechtických titulů zákonem zakázáno.

Ondřej Daněk ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším dnešním hostem je srávce zámku v Novém Městě nad Metují Ondřej Daněk. Hned se musím zeptat, jestli letošní sezóna už začala, nebo jestli čekáte na květen jako některé další hrady a zámky.
Neotáleli jsme. Otevřeli jsme na ten prodloužený velikonoční víkend, protože není důvod ztrácet čas a lidé mají opravdu zájem navštěvovat památky, takže jsme už otevřeli.

Tuto sobotu bude u vás na zámku velká akce.
Přesně tak. Zrovna to tak krásně vyšlo, že mohu všechny posluchače pozvat na Brány města dokořán. Je to taková celoměstská akce, do které se zámek připojuje řemeslnými trhy, výstavou aut, motoveteránů, výstavou vláčků. Modeláři si přijdou na své a také moje maličkost bude provázet při speciálních prohlídkách.

Teď by mě zajímala samotná historie novoměstského zámku. On to byl totiž původně hrad.
On to byl pozdně gotický hrad. V podstatě město s tím hradem je takový mladíček, byť je to 500 let. V roce 1501 Jan Čenčický z Kácova založil město spolu s hradem. Jak se historie psala, tak se majitelé panství střídali, tedy pak to měl rod Pernštejnů, započali takovou renesanční přestavbu. Potom Šternberberkové dokončili přestavbu hradu na zámek. A pak to měl na chvíli Albrecht z Valdštejna, Lesliové, ti tomu dali tu dnešní podobu barokního zámku. A když Lesliové vymřeli po meči, tak příbuzenské rody, mimo jiné Dietrichštejnové, ten zámek měli až do konce 19. a začátku 20. století.

Žebrová síň na zámku Nové Město nad Metují

Jak se k zámku tedy dostal současný majitel, oene rod Bartoňů. To bylo v roce 1908?
V roce 1908, přesně tak. Oni pocházejí z regionu. Od Hronova dá se říct. Až do 19. století to byl selský rod. A pak jeden předek začal s textilem a natolik se mu to dařilo, že v tom roce 1908 měl Josef Bartoň možnost a finanční prostředky a za 2 miliony 350 tisíc rakouských korun zámek koupil. Rod Dietrichštejnů musel přesvědčit o tom, že tam nechce udělat další textilní velkotovárnu. Musel jim představit svůj záměr, že má zájem památku obnovit pro své rodinné bydlení. Udělal z něj reprezentativní rodinné sídlo. Ale začátky asi nebyly jednoduché.

V secesní kuchyni na zámku v Novém Městě nad Metují vařili i pro prezidenta Masaryka

V secesní kuchyni na zámku v Novém Městě nad Metují vařili i pro prezidenta Masaryka

Zámek v Novém Městě nad Metují si na nízkou návštěvnost nestěžuje. Každý rok tamní správa připraví novinku. Jedna z turistických prohlídek teď vede od půdy po sklep, kde děti plní různé úkoly. A vede přes secesní kuchyni, ve které se vařilo také pro prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Nastala přestavba zámku na rodinný dům. Dá se to tak říct?
Ano, na takové 100+1.

Tenkrát to byla doba různých technických vymožeností, jako třeba telefon, elektřina, topení.
Přesně tak. Je to taková větší továrnická vila se všemi těmi soudobými vymoženostmi.

Kdo to byl Josef Bartoň? Podnikatel, který se zabýval textilem. Ale byl to také prý dokonce i starosta Náchoda?
To byl jeho otec, tatínek. Ten v roce 1912 získal od císaře Františka Josefa šlechtický titul rytíř. Bartoňové jsou naším nejmladším šlechtickým rodem. Ten přídomek z Dobenína si pak vzali podle vrchu nedaleko Náchoda, na Dobeníně se tam říká, které mělo velký význam v české historii.

Zámek Nové Město nad Metují

Rodina Bartoňů z Dobenína zámek vlastnila až doku 1948.
Ano. Pak přišla ta neblahá doba, zámek spolu s veškerým majetkem, včetně textilní továrny, byl znárodněn. Režim tam nechal dožít Josefa Bartoně s manželkou Marií. Ti umřeli v 50. letech minulého století. Od roku 1960 je pak zámek otevřen veřejnosti až do dnešních dnů. Bartoňové se na zámek vrátili v roce 1992.

A kam mezitím odešli? Do Kanady?
Šli do Kanady. Dva roky byli v Německu v utečeneckém táboře dá se říct. A pak dostali možnost jít do Kanady.

Josef Bartoň ale dva syny. Jeden, to je tatínek současného majitele Josef Marián a ten druhý Václav?
Václav zůstal v zahraničí.

Mě zaujalo o Josefu Mariánovi, že pracoval u jedné letecké společnosti v Americe.
Jeho nadchlo v mládí létání. Nesplnil si tedy přímo ten sen, že by pilotoval letoun, ale dostal se k letecké společnosti a dělal manažera pro nákladní dopravu. Jak pan Bartoň říká: "Já jsem hlídal, aby ty "éroplány" nebyly moc přetížené na jednu nebo na druhou stranu." Takže díky tomu hodně cestoval po světě.

Velká pracovna na zámku Nové Město nad Metují

Josef Michael Bartoň Dobenín, současný majitel zámku, hrál prý hokej v Kanadě.
Kde jinde než v Kanadě. Tam se snad z bruslemi člověk i narodí. Byl to velmi úspěšný student na střední a vysoké škole. Máme dokonce na zámku i jeho poháry. Jeho úspěchy.

Když se řekne zámek v Novém Městě nad Metují, tak se mi hned vybaví zahrada architekta Jurkoviče.
Jurkovič to dílo pojal jako celek, protože bez zámku nemůže být zahrada a naopak. Takže dostal za úkol adaptovat zámek na reprezentativní rodinné bydlení s veškerými soudobými vymoženostmi. A ten svůj nevšední architektonický styl promítl i do zahrady. Tedy kdo zná zámek v Novém Městě, vybaví si jeho zahradu a Jurkovičův dřevěný krytý most.

Inspiroval se prý na Slovensku.
Na Slovensku, protože to byl Slovák, nebo na Valašsku. Měl rád lidovou architekturu, takže se mu někdy říká "básník dřeva".

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

A prohlídky samotného zámku? Kam všude nás pustíte?
Dá se říct, že všude. Když jsem před 10 lety nastoupil, tak jsme návštěvníky zhruba asi před 5 lety pustili na půdu, do sklepa. Otevřeli jsme pro ně secesní zámeckou kuchyň, což není tak běžné, takže se věnujeme třeba i gastronomii při těch prohlídkách, takže opravdu návštěvníci nás mohou navštívit od půdy po sklep.

Reprezentační prostory jsou velice pěkné. Takové zdobené. Zbylo tam vůbec něco z doby, kdy zámek patřil státu? Co s ním vlastně bylo od roku 1948 až do roku 1992.
Bylo to různé. Například tam sídlilo železničářské učiliště. Jak vždycky říkám, že na to, že v Novém Městě nad Metují vede jedna kolej a na nádraží se to dělí asi do čtyř, tak se tam učňové učili, jak obsluhovat vlaky a přehazovat výhybky. Takže to byla taková doba ne moc z hlediska památkové péče moc přínosná.

V secesní kuchyni na zámku v Novém Městě nad Metují vařili i pro prezidenta Masaryka

Ale ty místnosti jsou moc pěkné v současné době.
Dochovalo se to do dnešních dnů dá se říct v autentické podobě. Ty zásahy nezanechaly naštěstí nějakou velkou stopu.

A nějaká tajemství? Nějaká tajná chodba nebo poklad? Máte nějaké zámecké strašidlo?
Máme zlou nebo černou Mandu. Je to vlastně také jedna z bývalých majitelek Marie Magdalena Trčková z Lípy, která byla údajně velmi přísná na své poddané.

Čtěte takéZámek Nové Město nad Metují

Vy jste ji tam někdy potkal?
Když chcete o půlnoci procházet zámkem a chcete si tam to strašidlo představit, tak ho tam máte. Má to svoji auru. V té jedné části zámku, kde bývala věž, protože zámek měl původně čtyři věže a právě jedna byla v sutinách, protože se tam samovznítil střelný prach, nějací lidé tam zahynuli, tak tam údajně nějaká taková negativní energie být může. Já osobně musím ťukat do stolu, jsem zatím strašidlo nepotkal.

Teď je tam jedna věž Máselnice, je z ní krásná vyhlídka na celé Nové Město a okolí. Pojďme ještě na závěr připomenout, co vás tedy všechno čeká. Teď v sobotu velká akce. Brány města otevřené dokořán.
My se k tomu připojujeme řemeslnými trhy na nádvoří zámku. Před zámkem budou vystaveni autoveteráni. Bude tam v sobotu i v neděli výstava vláčků, čili železniční modeláři. Tedy všichni si přijdou na své. Každý si to užije a moje maličkost tam bude provázet při speciálních prohlídkách, kdo bude mít zájem mě vidět přímo naživo.

Ondřej Daněk ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

V červnu a v červenci k vám doputují české korunovační klenoty, tedy kopie jejich.
Přesně tak. To bude letošní vrchol, na to se moc těšíme. Na výstavu replik českých korunovačních klenotů. Našeho národního pokladu.

Takže srdečně zveme na zámek v Novém Městě nad Metují. Pozval vás jeho správce Ondřej Daněk.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související