Senátor Malý: Elektronizace zdravotnictví je budoucnost. Elektronické recepty a lékové záznamy

4. září 2019

Český rozhlas Hradec Králové dnes znovu po nějaké době pozval do studia senátora, lékaře a také vysokoškolského pedagoga prof. Jaroslava Malého, který v horní komoře Parlamentu zastupuje volební obvod číslo 45, Hradec Králové.

Vypadáte dobře pane senátore, jste dobře naladěn, jaké bylo léto?
Jsou určité věkové hranice, kdy se říká číslo a od určitého věku se říká, vypadáš dobře. A potom po určitém období věkovém se říká, vypadáš ještě dobře. Děkuji vám, pane redaktore.

Elektronizace je život bez papírů. Těch papírů je tolik, že se v nich jednou utopíme.
prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc., senátor Parlamentu České republiky

Senát má také prázdniny nebo je má ještě před sebou?
Pane redaktore, Senát nespí. Poslanecká sněmovna si dovoluje prázdniny, Senát zásadně prázdniny nemá. Poslední jednání Senátu bylo v polovině srpna, teď asi nebude v září, uvidíme. Protože jakmile má Poslanecká sněmovna prázdniny a neprodukuje zákony, tak my čekáme, co přijde a pak se sejdeme. Máme na to 30 dnů.

Senátor Jaroslav Malý je velký sportovní fanoušek

Takže dovolenou žádnou neplánujete?
Já jsem měl takovou rodinnou dovolenou, dejme tomu. Teď mám rodinu odjetou, tak si užívám sám, chodím do práce. A jinak jsem byl na chalupě chytat ryby, byl jsem si zahrát golf a tak.

Čtěte také

Tak co vás teď v Senátu nejvíc zaměstnává? Jsou nějaké věci, které byste vypíchnul a chtěl zdůraznit? Slyšel jsem o novince, která by měla zásadně usnadnit práci zdravotníků a lékařů při záchraně lidského života. Je to tak?
Je to tak. V Senátu se probírají samozřejmě věci, které, dejme tomu, zajímají veřejnost více nebo zase věci, které zajímají odbornou veřejnost. Záležitost, která se týká lékových záznamů, by mohla zajímat jak odbornou, tak laickou veřejnost. Protože jak byla, řekněme, velká diskuze, ať to řeknu hodně eufemisticky, kolem elektronických receptů a byla snaha je neprosadit, nakonec se prosadily a aby byly užitečné, tak ony lékové záznamy jsou druhá noha, abych tak řekl, té postavy. Protože velmi účinně doplňují ony elektronické recepty.

Senátor Jaroslav Malý se starostkou Stěžer Ing. Dagmar Smetiprachovou

Lékový záznam, co to vlastně je?
Lékový záznam je přehled toho, co pacient užívá. Představte si, že jsem měl pacienta, který bral 15 druhů prášků, protože chodil ke třem odborníkům a oni zcela správně léčili jeho vysoký tlak tzv. blokátory kalciových iontů. On bral tři stejné blokátory kalciových iontů. Jen se jinak jmenovaly. Jde o to, aby se správným způsobem vytřídila a upravila správnou léčba u pacientů. Aby se odborník, který dostává pacienta do ruky, mohl podívat nejen do záznamu pacienta a nejen do anamnézy, co mu pacient řekne. Bude mít přesný přehled o tom, co bere od kardiologa, co bere od urologa a zejména praktičtí lékaři budou mít ideální doklad o tom, co pacient užívá.

Aby potom tedy nedocházelo k nějaké nežádoucí kombinaci léčiv.
Vezměte si, že přivezou pacienta, o kterém nevíte nic a můžete se podívat podle rodného čísla, v jakém je stavu, na co se léčí a jaké léky bere.

Senátor Jaroslav Malý fandí i umění

Tedy to bude elektronická záležitost, která bude k nahlédnutí každému?
Ne, to v žádném případě. Ochrana osobní identity pacientů bude zachována. Bude to pro lékaře a pro farmaceuty a dokonce je tam i časové omezení. Pro farmaceuty je to jeden rok zpátky, pro lékaře je ten interval o něco delší.

V jaké fázi to teď celé je? Ona druhá noha elektronického receptu.
Je to ve fázi, kdy vládní návrh prošel Sněmovnou s připomínkami a dostal se do Senátu. Ten to probral a opět s připomínkami vracel zpět do Poslanecké sněmovny. A jsou náznaky, že by to mohla Poslanecká sněmovna rychle schválit a pak jít k prezidentovi na podpis.

Kdy by to tedy mohlo být plně funkční?
Mělo by to být od prvního ledna příštího roku.

Senátor Jaroslav Malý je velký sportovní fanoušek. Na fotografii s hokejovým trenérem Tomášem Martincem

A vy jako lékař to jistě budete sledovat, jestli to přináší onen očekávaný efekt.
Já si myslím, že předpoklad je daný, že to bude užitečné. Otázkou je, jak to bude fungovat a jaký bude odpor lidí proti tomu. Protože řada lidí nebude chtít, aby jim někdo nahlížel do jejich lékových záznamů. Řada lidí řekne, chci jen svou paní doktorku, aby se mi dívala do mých lékových záznamů. Ale myslím, že 98 % lidí bude rádo, že lékař, který je dostane do ruky, bude vědět, co užívají.

Například, když jsou v bezvědomí a nemohou odpovědět.
Přesně tak. Nebo když si nebudou pamatovat, jaké léky užívají. Jsou situace, kdy si to prostě nepamatujete.

Čtěte také

Jste asi rád, že elektronizace prostupuje i do zdravotnictví, eNeschopenky, elektronické recepty. To je asi budoucnost, ne?
Je to život bez papírů. Těch papírů je tolik, že se v nich jednou utopíme. Dnes dokáži napsat recept do mobilu a pacient si v klidu dojde pro léky z domova. Je to ideální, stejně jako onen lékový záznam. Jestliže bude mít lékař na svém počítači nebo na svém mobilu aplikaci, která mu umožní se podívat na informace o tom pacientovi, který k němu právě příchází a stěžuje si na určité obtíže. Může dokonce i z rozboru těch léků říci ano, toto jsou přesně příznaky toho, co dělá tento lék.

Vy používáte elektroniku a sociální sítě. Ale určitě se také potkáváte s lidmi osobně. A nasloucháte jim, co je trápí.
Ono to vyplývá z mého povolání. Já nemám velké komunikační problémy, s lidmi jsem vlastně pořád. Ať už s pacienty nebo se svými známými nebo se svou rodinou. Teď jsem měl tři zajímavé akce. Byl to čtvrtý ročník senátorského turnaje v ledním hokeji pro žáky pátých tříd, což mě hrozně baví, protože jsem 20 roků dělal lékaře na zimním stadionu v Hradci Králové a setkával jsem se s trenéry, s Tomášem Martincem, hlavním trenérem áčka, jsem se tam potkal na střídačce, protože jeho syn už bruslil v páté třídě a hráli výborně.

Senátor Jaroslav Malý je velký sportovní fanoušek. Na fotografii s hokejistou Filipem Hronkem

Vy jste velký sportovní fanoušek.
Byl tam i Filip Hronek, nejlepší obránce letošního MS. Tak jsme si tam chvilku povídali. Aby toho nebylo málo, tak jsem pak jel na volejbal, protože v Nechanicích byl plážový turnaj ve volejbale, kde zase byla úplně jiná atmosféra, taková rodinná příjemná. Lidi si zahráli, snědli jsme řízky. A protože jsem si říkal, že těch pasivní sportů bylo hodně, tak jsem si ještě obešel 18 golfových jamek na Hrádku u Nechanic.

Co vás čeká v nejbližší době? Určitě práce, ale bude ještě i nějaký odpočinek na chalupě?
Tento a další týdny jsou hodně pracovní. A dnes jsem v rozhlase. Potom jedu do Janských Lázní, kde máme výjezdní zasedání zdravotnického výboru Senátu. Jdeme se podívat do Janských Lázní, jak to tam funguje, protože ony lázně v současné době fungují poměrně dobře, zvýšily se finanční dotace pro lázně. Další týden je zasedání vědecké rady ministerstva. V Prasku budu otevírat školu, pan ředitel mě pozval. Poprvé v životě budu otevírat adoptovanou školu, tak se na to těším. A potom máme v Senátu veřejné slyšení, které jsme připravili s paní prof. Králíkovou, které se jmenuje Ekonomika tabáku. Nebudeme hovořit o tom, že je kouření škodlivé. O tom se bavit nebudeme. Budeme se bavit o přínosu tabáku pro ekonomiku. A představte si, že to chce otevřít pan předseda Kubera. Bude i zábava.

Jakub Schmidt a prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pane senátore, moc děkuji za návštěvu. Ať se vám daří a samozřejmě se těším na další setkání.
Děkuji, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.