S karavanem už jen tak někde dlouhodobě nezaparkujete. Počítejte s tím při výletu do Krkonoš

23. květen 2021 09:19

Nárůst karavanů a jejich dlouhodobé parkování. To je problém, se kterým bojují některá krkonošská města a obce. Jejich řidiči často nechávají obytné vozy na parkovištích, kde nemají co dělat a zabírají tak místa jednodenním návštěvníkům hor. Někde už proto karavany striktně odmítají.

Čtěte také

Martina Čermáková zaparkovala svůj karavan v kempu ve Špindlerově Mlýně koncem března a od té doby tu je. Tvrdí, že nepotřebuje téměř nic.
„Karavan má vesměs všechno i na plyn, takže je hodně soběstačný."

Vcházíme dovnitř, napravo je postel, vedle skříň a spousta úložného prostoru.
„Kuchyňka je samozřejmě menší. Vaří se tady normálně, jen je tady hrozně málo místa k manipulaci. Podle toho se odvíjí i to, co vaříme. Jsou to spíš jen taková jednodušší jídla."

Nechybí ani sociální zázemí.
„Máme tu malý záchod i se sprchou."

V tomto horském městě je možné kempovat s karavanem v kempu, jenže ten je často, hlavně v zimě a v létě, plně obsazen. Jinde tato auta dlouhodobě stát nesmí. Ani na prvním velkém parkovišti na příjezdu do Špindlerově Mlýna.

Muž a pes u karavanu

„Je to z toho důvodu, že tohle parkoviště není uzpůsobeno tomuto typu pobývání. Nejsou tam poblíž žádné veřejné toalety ani žádné sociální zařízení," vysvětluje nezávislý starosta Vladimír Staruch.
„Každé město má jak určitý počet parkovacích ploch a parkovišť, tak i určitý počet řekněme autokempů a v nich počet určených míst pro kempování. To znamená, že pokud je tato kapacita vyčerpána, tak ji asi nikdo nedokáže nějakým způsobem zvětšit."

S úplným zákazem dlouhodobého parkování karavanu přišla obec Malá Úpa.

Čtěte také

„My neumíme regulovat karavany, protože i přes léto tady není žádná obsluha. Čili karavany by sem různě přijížděly a požadovaly připojení, což my nemáme. Neumíme odvádět splaškové vody," vysvětluje nezávislý starosta Karel Engliš.

S omezením parkování na parkovišti na Horních Mísečkách přichází i obec Vítkovice.

„Jak bylo všechno zavřené, tak nám to tam trošku přerůstalo přes hlavu. Takže jsme vymysleli závoru, která bude výškově nastavitelná. Aby tam mohly vjet karavany jen v případě, že tam bude obsluha, to znamená třeba jen do 15. hodin. Jinak tam karavany nebudou moci parkovat," říká nezávislý starosta Milan Rychtr.

A dodává, že se obec bude snažit v rámci svého katastru najít místo, kde by bylo možné kemp pro karavany vybudovat.

Spustit audio

Související