Recept na dlouhověkost? Mnozí století oslavenci vám potvrdí, že celý život tvrdě pracovali

25. duben 2018 10:00

V domově pro seniory na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem žije spokojeně paní Julie Svobodová. Na tom by nebylo nic divného, spojená je tam celá řada seniorů. Paní Julie přesto mezi nimi vyniká, osud ji totiž dopřál dožít se požehnaného věku, rovné stovky! Narodila se v roce 1918, kdy vzniklo Československo a také skončila 1. světová válka. 

Jak se dožít sta let? Otázce, kterou jí položila Blanka Malá, se paní Julie jen pousmála. „Celý život jsem nepila a nekouřila." A z jejího vyprávění je cítit, že život se svým mužem prožila šťastný, i když jim nedopřál potomky.

Julie Svobodová ráda vzpomíná na to, jak se seznámili se svým manželem a chodili společně tancovat do Hankova domu „na čaje".

Paní Julie se narodila v Semilech, ale v dětství se s rodiči přestěhovala do Dvora Králové nad Labem, kde po vystudování zdravotnické školy pracovala v nemocnici jako sestra na chirurgii a později také jako sestra na operačních sálech.

Julie Svobodová s Blankou Malou

V Domově pro Seniory, na Benešově nábřeží, je spokojená a sté narozeniny oslavila v kruhu sestřiček a pečovatelek střediska Diakonie ČCE, které Domov pro seniory provozuje. Také převzala gratulace od starosty města, Jana Jarolíma, který jí za město Dvůr Králové nad Labem věnoval k narozeninám rozhlasový přijímač.

Paní Julie se i v tomto věku zajímá o každodenní události. Ráda poslouchá rádio, kouká na televizi a i když už hůř vidí, rádi si přečte i noviny.

Je to vitální dáma, která svůj věk nepovažuje za nic mimořádného. Doslova nám řekla: „Mně to přijde normální!"

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související