Pryč od displeje - na hřiště a do aleje. Nová pumptracková dráha pro cyklisty v Mladých Bukách

2. září 2016

Když se sejdou lidé s podobným názorem a navíc mají ty správné funkce, pak jde ledacos. Znovu se o tom přesvědčili v Mladých Bukách, kde snaha tamní školy i úřadu vyhnat děti od tabletů a mobilů ke sportu dostala další reálné obrysy. U místní školy otevřeli novou pumptrackovou dráhu pro mladé cyklisty. Tu si představte jako okruh se zpevněným povrchem, různými nerovnostmi a zatáčkami, na kterém si mohou cyklisté vyzkoušet, co na kole dovedou.

Mezi prvními dráhu otestoval i ředitel místní školy Pavel Petržela, který v sobě nezapřel učitele tělocviku: „Je to moc pěkné. Já tedy jezdím do Jizerských a Rychlebských hor na singltreky a tahám tam i školní děti, takže trochu vím o co jde. V Jizerských horách je 80 kilometrů takových houpavých pěšinek. je to úžasný trénink rovnováhy pro děti, zatáčení, práce celého těla. A nácvik všeho, co člověk může potřebovat na kole. I třeba pádů. Tak jsem strašně rád, že to tu je. Je to nízkonákladové, skoro bezúdržbové, bezdozorové."

Čtěte také

Řada rodičů by se možná zhrozila - jezdit a skákat na dráze, kde hrozí pády, a ještě tam cíleně posílat děti, to je přeci naprostá nezodpovědnost!

Ale ředitel školy Pavel Petržela k tomu jen lakonicky dodal, že kdyby takové věci byly nebezpečné, tak všichni z naší generace by byli dávno mrtví.

Myslím, že je to do života i poučné občas spadnout. Děti se musí naučit padat a odřít si koleno.Lucie Potůčková, starostka Mladých Buků

A nezávislá starostka Lucie Potůčková s ním souhlasí: „Já si myslím, že už začínáme být trošku paranoidní. Když se dnes podíváte, tak aby děti byly opolstrované od hlavy až k patě. My jsme také lezli na stromy. A ono pár pádů, myslím, že je to do života i poučné. Děti se musí naučit padat a odřít si koleno."

Pavel Petržela by rád dostal děti k většímu zájmu o přirozený pohyb a sport, a důvodů by se našlo dost. Subjektivních, objektivních i výzkumy potvrzených: „Když zjistíte, že se udělají testy dětí v celé republice a nejlepší jsou Pražáci. Tam se sportuje, jezdí na výlety, rodiny spolu žijí."


A tak když se sejdou schopní a normálně uvažující lidé v těch pravých funkcích, pak místo předražených a nikým nevyužívaných areálů mohou růst místa, o která bude zájem. V Mladých Bukách byl a pravděpodobně v dalších dnech i bude.

Děti se nemohly dočkat
A překvapený byl i profijezdec a stavitel trati Michal Maroši: „Že tady bude tolik dětí, to jsem absolutně netušil. Vidím tady minimálně 50 dětí, což je možná celá základní škola tady. Myslím si, že to tedy smysl určitě bude mít. Ten pumptrack dává možnost, být na tom kole absolutně koncentrovaný, mít rovnováhu a děcka už potom vědí, jak s tím kolem pracovat."

Škola v Mladých Bukách má na své zdi lezeckou stěnu, hned za humny teď novou pumtrackovou dráhu a nehodlá přestat - budovat se mají další sportoviště.

Je to cílený boj proti mediální demenci.Směje se Pavel Petržela, ředitel školy Mladé Buky

Ředitel Pavel Petržela má jasno: „Je to cílený boj proti mediální demenci. Mluví se o tom, že děti přestaly chodit ven, když jdete v sobotu a neděli po vesnici a nevidíte děti venku. Tak to dětem chybí. Mohou chodit na kroužky, ale pokud nejsou dvě hodiny denně venku s kamarády, tak to je 14 hodin týdně. A to žádným tréninkem nedoženou."

Na závěr snad jen pár technických informací - areál stál zhruba čtvrt miliónu korun, dohlížet na něj budou školní kamery a v budoucnu u něj najdete i lavičky nebo stojany na kola.

Pryč od displeje - na hřiště a do aleje. Nová pumptracková dráha pro cyklisty v Mladých Bukách
autor: lcz
Spustit audio