Provozovatel nové léčebny ve Dvoře Králové nabírá zaměstnance. Zařízení se má otevřít v dubnu

5. únor 2020 12:01

Provozovatel nové léčebny ve Dvoře Králové nad Labem zažádal Královehradecký kraj o registraci. Následovat budou jednání s pojišťovnami, aby mohla být základní péče hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Léčebna bude mít kapacitu 163 lůžek, otevřít se má v dubnu. Aktuálně zařízení nabírá zaměstnance, část jich přechází z krajských nemocnic i státních lázní.

„Toto zařízení je velmi podobné dnešnímu statutu léčeben dlouhodobě nemocných. Bude provozovat dlouhodobou lůžkovou, respektive ošetřovatelskou péči," říká provozovatel nově budované léčebny ve Dvoře Králové nad Labem Michal Karadzos.

Čtěte také

Klienty léčebny mají být především senioři.
„Zařízení bude sloužit pro pacienty po úrazech, pro pacienty, kteří budou v rekonvalescenci a budou hledat dlouhodobou lůžkovou péči."

Krajský úřad aktuálně posuzuje žádost o registraci celého zdravotnického zařízení, po schválení začnou jednání o smlouvách se zdravotními pojišťovnami.

Klíčová je podle Michala Karadzose dohoda s VZP.
„Která bude plně hradit péči v našem zařízení."

Interiéry nové léčebny ve Dvoře Králové nad Labem, která první pacienty přivítá v dubnu

K získání registrace je ale potřeba zajistit i kvalifikovaný personál, především sanitářky, ošetřovatelky a zdravotní sestry. Zčásti se přitom naplňují obavy zástupců Královehradeckého kraje z odlivu personálu z okolních nemocnic.

„Z krajských nemocnic odešlo do nového soukromého zařízení ve Dvoře Králové nad Labem už celkem šest zdravotních sester. Tři z nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, dvě z Jaroměře a jedna sestra z trutnovské nemocnice," říká mluvčí Zdravotnického holdingu Královehradeckého kraje Lucie Chytilová.

V kraji je nedostatek zdravotnického personálu

Podle náměstka hejtmana zodpovědného za zdravotnictví Aleše Cabicara z TOP 09 odchod pracovníků v jednotlivých zařízeních znamená komplikace.
„Našim ředitelům zdravotnických zařízení to komplikuje situaci při každodenní starosti o pacienty, která je v otázce zdravotnického personálu již tak dost komplikovaná."

Čtěte také

Odchod personálu do nové léčebny zaznamenal i ředitel státních léčebných lázní Janské Lázně Martin Voženílek. Zatím odešly tři sestry, další podle něj mohou následovat.
„Nevylučuji, že by s tím nějaké komplikace mohly nastat. Protože je avizováno otevření velkého počtu lůžek a při nedostatku zdravotnického a ošetřovatelského personálu tady v kraji si myslím, že to může být velký problém."

Podle provozovatele Michala Karadzose si léčebna vybírá nové zaměstnance na volném trhu z kandidátů, kteří sami projeví o práci v novém zařízení zájem.
„Tito kandidáti si vybírají, kde oni sami chtějí pracovat. Je to naprosto svobodné rozhodnutí obou stran."

Nová léčebna  pro zhruba 160 pacientů ve Dvoře Králové nad Labem je zkolaudovaná

Kapacita nové léčebny ve Dvoře Králové nad Labem je 163 lůžek, při dubnovém otevření má být naplněna zhruba ze třetiny.

Spustit audio

Související