Pro obyvatele Domova důchodců v Lamperticích se připravuje nové bydlení v nedalekém Žacléři

28. leden 2021 08:54

Domov důchodců v Lamperticích na Trutnovsku čeká do dvou let stěhování. Nová budova pro seniory i personál vzniká v nedalekém Žacléři. Přestavba bývalé ubytovny teprve nedávno začala, v těchto dnech je k vidění prozatím jen její torzo. Objekt by měla být hotový do konce roku 2022. 

„Tady jsou ty ubytovací kapacity, které by potom měly být přepaženy. Ale momentálně tam vznikly nějaké technické problémy, které řeší stavební dozor a investor, což je kraj," říká Viktor Selinger, ředitel Domova důchodců v Lamperticích.

Čtěte také

Stojíme spolu u takového polorozbořeného domu.
„Díváme se na část objektu, která ještě zůstala stát, je to původní budova. Jak vidíme onu díru před námi, tam byl původně velký sál a zázemí. Nyní zůstala stát už jen ubytovací část. A momentálně se řeší, jak dál se stavbou."

Koukáme tedy, že polovina budovy zmizela, druhá polovina stojí. Část oken je zazděných. Je vidět dovnitř budovy, kde jsou patrné zbytky místností.

Jak bude velký nový domov důchodců?

„Kapacita je 52 klientů. Budou tu pravděpodobně fungovat dvě služby. A to domov pro seniory a odlehčovací služba pro zdejší oblast Trutnovska, která zatím postrádá právě odlehčovací službu, protože nejbližší je až ve Vrchlabí."

„Jinak domov bude poměrně velký, protože kromě ubytovacích prostor bude mít svoji vlastní kuchyni i prádelnu, skladovací kapacity a kanceláře. Náš původní domov je už totiž 110 let funkční a když něco trvá takovou dobu, tak to prostě už zastarává," vysvětluje Viktor Selinger.

Čtěte také

A hned doplňuje.
„Tam, jak je vidět další budova patřící městu, ta zůstane dál stát. Jak vidíme oplocení, tam by mělo vzniknout nové parkoviště."

V Lamperticích, vzdálených asi 5 kilometrů, má domov kompletní zázemí. Vše, co je tam, a všichni, kteří tam nyní jsou, se po dokončení stavby, přesunou do Žacléře a tamní objekt zůstane prázdný?

Čtěte také

„To bude záležet především na vývoji ekonomické situace. Predikce jsou, že zdejší oblast bude nejvíce stárnout na celém Trutnovsku. Takže je spíše zájem na tom, aby také objekt v Lamperticích zůstal zachován," dodává Viktor Selinger.

Práce na výstavbě nového domova důchodců v Žacléři budou opět pokračovat od března letošního roku. Klienti by ho mohli začít využívat od roku 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související