Příběh muže, který se po cyklistické nehodě ocitl na prahu smrti. Teď objíždí lékaře a děkuje jim

4. červen 2020

Zdravotníci po celé republice zachrání každý den celou řadu lidských životů. Přesto se jim nestává příliš často, aby jim pacient přišel s odstupem času osobně poděkovat. Navíc na oddělení, na které si kvůli bezvědomí prakticky nepamatuje. Právě takový příběh se přitom stal v náchodské nemocnici.

Čtěte také

„Těžké poranění krční a hrudní páteře, celkové poranění hrudníku. Byla tam stabilizace hrudní stěny, poranění plíce. Jak kontuze, tak krvácení do plíce. Byla poraněná lopatka a k tomu se přidružily komplikace ve smyslu zánětu až vzniku septického šoku, které se nakonec podařilo zvládnout."
Popisuje primář oddělení ARO náchodské nemocnice Petr Štěpánek výčet zranění brzy sedmdesátiletého Václava Fanty.

Loni v květnu byl s novoměstským klubem turistů na výletě na Moravě, jel na kole a srazil ho jiný cyklista. Nejprve skončil ve zlínské nemocnici, pak ho převezli do Náchoda a to ve velmi vážném stavu.

Primář oddělení ARO Petr Štěpánek připouští, že tehdy připravoval rodinu na nejhorší.
„Nikdo si podle mne z toho ošetřovacího personálu v tu chvíli nemyslel, že by to vůbec mohlo dobře dopadnout.“

Václav Fanta děkuje lékařům a zdravotnickému personálu za záchranu života

Ale stalo se a teď přišel Václav Fanta lékařům i dalšímu personálu náchodské nemocnice poděkovat.
„Pro tento úsek, který se o mne tak hezky staral, jsem přinesl takový dárek.“

Vitální senior má ještě dnes problémy s dechem, hlavu otáčí velmi těžko a v těle má titanové šrouby a nejrůznější výztuže.

Čtěte také

Přesto s drobnými dárky a poděkováním objíždí všechny nemocnice, ve kterých po nehodě strávil kvůli léčení i následné rehabilitaci měsíce svého života.
„V Broumově jsem jim rozdal po kytičkách a v Hostinném sladkosti.“

S poděkováním od pacientů se personál nemocnice v Náchodě čas od času setká, jsou jich desítky ročně. Jen minimum lidí ale přijde poděkovat osobně.
„Je to pěkné, když pacient přijde a my se můžeme radovat s ním.“

Václav Fanta navíc nechal poděkování personálu nemocnice otisknout i v novinách, výstřižek teď visí na nástěnce oddělení.

„Potěšilo nás to. Jak říkal pan primář, málo pacientů nám přijde poděkovat. Takže jsme velice rádi, když jsou potom takové situace a stojíme tváří v tvář tomu, kdo od nás odešel po svých,“ dodává vrchní sestra oddělení ARO Šárka Štěpánková.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.