Pramen Kalíšek osvěžuje poutníky. V historii sloužil jako zdroj pitné vody i pro tajná setkání

22. červenec 2018 09:00

Osvěžení přímo „od pramene" a půvabné místo spojené s regionální historií najdou poutníci, ale i cyklisté na Malátově stezce, která vede z Hořic směrem na Dachova. V lese mezi stromy, jen tři minuty chůze od dachovského přírodního koupaliště se ukrývá studánka Kalíšek. V dávných dobách sloužila nejen jako zdroj pitné vody, ale také jako místo, kde se tajně shromažďovaly různé spolky. 

Cíl vycházek obyvatel Hořic a výletů návštěvníků z regionu se před pěti lety dočkal péče. Město Hořice zařídilo rekonstrukci samotné skulptury, okolí a přístupových cest.

V Interaktivním průvodci městem Hořice se píše:
„Lesní pramen Kalíšek je vytesaný v kameni a je znám už od pradávna. Podle pověsti se tady konala tajná shromáždění nekatolíků v dobách temna a scházely se i stávkové výbory v dobách dělníků proti nelidským mzdám."

Osvěžení u Kalíšku

„Pramen byl vždy křišťálové čirý, chladný a osvěžující. Kdysi tady byl vodovod vedený od Kalíšku až do Hořic. Voda odtud tekla potrubím z borových kmenů do pěti městských kašen až do konce 19. století, kdy už potřebám hořických občanů nestačila. Roku 1926 bylo rozhodnuto o rekonstrukci Kalíšku kvůli nevyhovujícího stavu, roku 1939 zorganizoval radní Karel Janovský sbírku, která vynesla na tehdejší poměry neuvěřitelnou částku 2 800 korun."

„Podle projektu učitele sochařské školy Víta Vrátného byly zachyceny tři lesní prameny a voda svedena do studánky. Tři výtokové trubice vyústily do kamenem obroubeného jezírka, které bylo ozdobeno sochami draka a vodníka, později doplněných o žábu a raka. 6. července 1939 byla studánka slavnostně otevřena. Stezka vedoucí ke Kalíšku se jmenuje Malátova po oblíbeném hudebním skladateli Janu Malátovi, který každoročně o prázdninách pobýval na Dachovech."

Romantické dachovské koupaliště v sousedství pramene Kalíšku

K lahodné vodě z Kalíšku, jejíž název může souviset s dobou temna v Ćechách, se dostanete celoročně. Zaparkovat můžete u přírodního koupaliště Dachova asi pět minut pěšky po žluté turistické značce. Na delší vycházku se vydejte od hořického domova pro seniory po žluté turistické značce po cyklostezce.

V blízkosti pramene si kromě unikátního dachovského koupaliště můžete prohlédnout například pískovcový lom U svatého Josefa, odkud pochází i jeden ze základních kamenů pro stavbu Národního divadla.

autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio