Pojďte s pilou do lesa na dříví! KRNAP nabízí v samovýrobě kubík dřeva za pouhých 10 korun

22. květen 2019 08:33

Krkonoše jsou po zimě plné stromů, které polámal sníh a mráz a blíží se rojení kůrovce. Proto je podle lesníků potřeba zničené stromy co nejdřív vytěžit a z lesů odvést. Pracovníci národního parku ani najaté firmy, ale vše nestíhají. Vedení národního parku teď nabízí stromy samovýrobcům za rekordně nízkou cenu. Vše se totiž musí stihnout do července. 

Lidí, kteří si sami těží dřevo na topení, rychle přibývá. Ušetří ročně až tisíce korun

Dřevorubec v Národním parku Šumava

Dřív o samovýrobu palivového dřeva příliš zájem nebyl, zato v posledních letech rychle roste. Topení dřevem patří k těm nejlevnějším a pokud si dřevo sami vytěžíte, můžete ušetřit ročně tisíce korun. Jak zjistil redaktor Jiří Fremuth například Městské lesy Hradec Králové musely zavést pořadníky a na samovýrobu se čeká několik měsíců.

Důvodem toho netradičního kroku je množství vrcholových zlomů, které po zimě zůstaly v lesích a blížící se první rojení lýkožrouta smrkového.

Aby se snížila šanci na další šíření kůrovců po Krkonoších, nabízí nyní Správa Krkonošského národního parku v samovýrobě kubík dřeva za pouhých 10 korun.

Ivo Hlávka přijel z Vrchlabí na Strážné a Zdeněk Čermák pracovník národního parku mu ukazuje označené stromy, které může pokácet.

„Dělám si dřevo na topení. Potřebuji ho a cena je víc než zajímavá," přiznává Ivo Hlávka.

KRNAP nabízí v samovýrobě kubík dřeva za pouhých 10 korun

Zatím netuší, kolik dřeva se mu podaří vytěžit.
„Na rok potřebuji tak deset kubíků dřeva. Tak uvidím, jak to vyjde. Podle toho, jaká bude možnost."

Stromy, které mají po zimě zlomené vrcholové terminály - tedy laicky řečeno špičky - jsou pro lýkožrouta smrkového velmi atraktivní. Je tedy možné po dohodě s místním lesním, přijet do lesa a lesníkem vyznačené stromy si vykácet a odvézt. Cena za kubík dřeva byla stanovena na symbolických 10 korun. S ohledem na vývoj populace kůrovce má tato akce smysl do konce července.

Prvním kontaktním místem pro zájemce jsou územní pracoviště Správy KRNAP:

ÚP Černý Důl, Černý Důl 58, tel.: 499 440 420
ÚP Harrachov, Harrachov 325, tel.: 481 528 105
ÚP Horní Maršov, Horní Maršov 111, tel.: 499 871 102
ÚP Pec pod Sněžkou, Pec pod Sněžkou 145, tel.: 499 896 214
ÚP Rezek, Vítkovice v Krkonoších 176, tel.: 481 582 723
ÚP Špindlerův Mlýn, Špindlerův Mlýn 275, tel.: 499 433 175

„Cena je symbolická. Protože běžně se dřevo v samovýrobě prodává zhruba za 70 korun za kubík," říká Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.

V Krkonoších použili proti kůrovci chemický postřik. Naposledy tak zasáhli před víc jak 20 lety

V Krkonoších použili výjimečně proti kůrovci chemický postřik

Lýkožrout smrkový - neboli kůrovec - je v posledních měsících noční můrou českých lesníků. Těžkou hlavu dělá i těm krkonošským. A to je situace v Krkonoších oproti jiným částem naší republiky relativně dobrá. Za tím se ovšem skrývá neskutečná dennodenní práce a úsilí zdejších lesníků i ostatních pracovníků v lesnictví. 

Podle Zdeňka Čermáka je pomoc místních hodně důležitá.
„Větší samovýroba může pomoci docela zásadním způsobem. Protože s pomocí těch samovýrobců se nám snad včas podaří zlikvidovat dřevo, které je pro kůrovce atraktivní."

Pokud ne, je velká pravděpodobnost, že lýkožrout na polomy nalétne. Vyvinou se další generace a kůrovec se bude se rozšiřovat.
„Začne se měnit barva jehličí ze sytě zelené na takovou šedou. Některé jehličí začne rezavět."

Proto tyto stromy musí co nejrychleji pryč.
„Loni bylo asi 30 tisíc kubíků kůrovcového dřeva zpracováno. Je to nejvyšší objem asi za posledních 25 let. V současné době máme napadeno asi 600 kubíků dřeva, podle naší evidence," dodává Zdeněk Čermák, pracovník Krkonošského národního parku.

KRNAP nabízí v samovýrobě kubík dřeva za pouhých 10 korun

Současné počasí, tedy chladno a vlhko, rozmnožování kůrovci nenahrává. Přesto podle odhadů lesníků bude do pololetí napadeno zhruba 6 000 kubíků dřeva.

Spustit audio

Související