Počasí začalo konečně přát lyžařským areálům. Ochladilo se a napadlo i několik centimetrů sněhu

7. leden 2021 09:24

Ochlazení, trocha přírodního sněhu, zasněžovací technika v noci v provozu. To je obrázek z krkonošských lyžařských areálů. Jejich provozovatelé se stále připravují na znovuotevření. Jenže potřebují znát konkrétní termín, kdy budou mít možnost vleky a lanovky opět spustit.

Čtěte také

Ztráty už teď jsou podle provozovatelů lyžařských areálů velké, ale jsou před nimi ještě jarní prázdniny, které znamenají tradičně velkou návštěvnost. I předpověď meteorologů vypadá slibně. Jenže provozovatelé potřebují znát konkrétní termín, kdy budou moc opět otevřít. Zatím ho vláda nezveřejnila, přesto se stále připravují.

Díky ochlazení hlavně v noci některé lyžařské areály opět spustily zasněžovací techniku.

„Předpověď počasí je jediné, co nás teď utěšuje. Jsou tam hezké mrazivé noční teploty, takže budeme určitě zasněžovat. Nemůže areál úplně zavřít," říká ředitelka skiareálu v Mladých Bukách Kateřina Pilařová.

bily_most_ma_sve_nesporne_kouzlo_i_v_zime_kdy_ho_jako_spojnici_na_magistrale_vyuzivaji_i_bezkari_foto_mesto_spindleruv_mlyn.jpg

Sníh už se jim pomocí techniky podařilo rozhrnout na větší plochu sjezdovek.
„Kdyby se rozhodlo o otevření areálu, tak abychom měli na čem lyžovat. Takže musíme využít podmínky k zasněžení tratí a potom to už pustit v běžném provozu."

Vrásky na čele jim ale stále dělají lidé, kteří míří do areálu sáňkovat a bobovat, i přestože všude jsou cedule se zákazem vstupu. Ten platí na většině sjezdovek v našich nejvyšších horách.

Čtěte také

Naopak povolené sáňkování je například u horní stanice lanovky na Černou horu. Pěší turisty i s boby a sáněmi tam vyveze denně kabinková lanovka.

Přípravy na znovuotevření areálů pokračují i v ostatních krkonošských střediscích.

„Ve Špindlerově Mlýně připravujeme sjezdovky, aby byly připravené na znovuotevření areálu. Abychom měli vysněžené a připravené i další sjezdovky," tvrdí obchodní manažer špindlerovského skiareálu Adam Svačina.

V posledních dnech napadlo také několik centimetrů přírodního sněhu, na to čekali hlavně vyznavači běžeckého lyžování. Ti teď mají možnost vydat se například na vrchol Černé hory, kde by na víkend měla být opět upravena trať a nebo třeba na Horní Mísečky, tam mají k dispozici pětikilometrový okruh a několik kratších tras.

Spustit audio

Související