Po úraze při výcviku a upoutání na invalidní vozík se Libor Bohdanecký vrátil k práci u hasičů

12. březen 2018 11:00

Na centrální hasičské stanici v Hradci Králové už opět pracuje Libor Bohdanecký. Zkušený hasič se tam vrátil po několikaměsíčních rehabilitacích. V roce 2016 totiž při pracovním výcviku spadl ve skalách a zůstal upoutaný na invalidní vozík. Dnes je opět nedílnou součástí hasičského sboru.

Sedmačtyřicetiletý Libor Bohdanecký sedí v hasičském tričku na invalidním vozíku za stolem ve své kanceláři. Ta je v přízemí zbrojnice hned vedle garáží.

„Teď dělám trochu to, co jsem dělal předtím. Starám se o povolávací rozkazy a ještě se starám o vybavení lezců, leteckých záchranářů," vysvětluje Libor Bohdanecký.

Zatím tady pracuje třikrát týdně vždy na 4 hodiny, k tomu pravidelně rehabilituje a jeho zdravotní stav se pozvolna lepší.

Bezprostředně po úrazu ale Libor návratu do práce příliš nevěřil: „Tak je to asi něco, co si člověk nedovede představit. Samozřejmě pořád se s tím nějakým způsobem vyrovnávám. Je to o tom, že si člověk musí najít nějaký cíl a musí za něčím jít."

Libor Bohdanecký se po úraze vrátil k práci u hasičů

Kromě odmontování prahu v kanceláři tu žádné další změny nastat nemusely. Ani tak nemá Libor Bohdanecký problém dostat se i do vyšších pater: „Stačí zavolat kolegy hasiče. A ti mi pomůžou. Přenesení pacienta je jejich běžná činnost. Tak to mají v rámci tréninku."

Kolegové si návrat svého letitého parťáka na základnu pochvalují.

„Je to pro nás samozřejmě přínos. Protože on to v té hlavě má pořád. Ti lidé, kteří s ním předtím parcovali, tak jsou rádi, že je tady zase zpátky s námi. A vnáší dobrou náladu," říká Jan Čech, který byl i koordinátorem veřejné sbírky, ve které nejen hasiči poslali Liboru Bohdaneckému přes milion korun. Za peníze si pořídil například auto, kterým teď jezdí do práce.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související