Po roční přestávce má dvorský safari park tři nová mláďata karakalů. Ven se podívají až v květnu

26. duben 2019 10:41

Trojice cihlově zbarvených koťat s černými štětinkami na uších se narodila páru dvorských karakalů. U návštěvníků patří přírůstky těchto afrických šelem podobající se rysům k těm nejoblíbenějším. Mláďata tráví zatím veškerý čas skrytá v zázemí pavilonu, ven se podívají přibližně za týden.

Chovný pár tvoří osmiletý samec Mazuri, který doputoval do Dvora Králové nad Labem přes Bratislavu z Německa a pětiletá matka Keira, jenž pochází z Polska. Jarní mláďata karakalů a jejich rodiče vám představí zooložka Gabriela Linhart a reportérka Dana Voňková.

Příběh karakalí samičky Keiry a jejího partnera zní jako pohádka ze zvířecí říše. Narodila se jim trojčata

Jedinečný zvířecí poklad - karakalí trojčata

Dnes navštívíme v královédvorské ZOO pavilon šelem. Zvolit právě tuto lokalitu nebylo vůbec těžké. Jeden z boxů totiž ukrývá jedinečný zvířecí poklad - karakalí trojčata. Rodiči se stal osvědčený pár - čtyřletá samička Keira a sedmiletý sameček Mazuri.

„Keira a Mazuri jsou takřka ideálním párem, zvířata jsme spojili poprvé v roce 2014 a od té doby s úspěchem odchovávají mláďata a celkově spolu výborně vychází. Samice ve Dvoře odchovala v minulosti už osm koťat ve třech vrzích a po loňské pauze se nyní trpělivě věnuje dalším. Od svých potomků odchází minimálně, pouze v době krmení," popisuje zooložka Gabriela Linhart.

Oproti předchozím letům, kdy samice porodila v noci uvnitř pavilonu, přivedla letos koťata na svět v odpoledních hodinách a přímo ve venkovní expozici.

„Na začátku jsme nechtěli do jejího rozhodnutí zůstat s koťaty venku násilně zasahovat. Navíc tomu naštěstí přálo i teplé počasí. Až po třech dnech, kdy se Keira sama od mláďat vzdálila a zašla do pavilonu, přenesli jsme i koťata dovnitř do bezpečí porodní bedničky,“ říká zooložka.

Pohlaví koťat zatím není známo, první preventivní prohlídku plánují ošetřovatelé během tohoto týdne.

Dvorský safari park hlásí tři nová mláďata karakalů

V současné době se začínají koťatům teprve otvírat oči, jinak zůstávají zcela závislá na matce. Jejich první kroky ven povedou nejdříve začátkem května.

Velký úspěch! ZOO Dvůr Králové se už podruhé podařilo odchovat mláďata karakalů

V ZOO Dvůr Králové se už podruhé podařilo odchovat mláďata karakalů

V ZOO Dvůr Králové se i letos mohou návštěvníci těšit na modrooká koťata s černými štětinkami na uších. Tři mláďata karakalů, která se narodila 15. března, už chodí ven a pod dozorem své matky Keiry nebojácně prozkoumávají venkovní expozici.

Návštěvníci ale ve venkovní expozici mohou zatím pozorovat hrdého otce Mazuriho.

Karakal je středně velká kočkovitá šelma, jejímž typickým znakem jsou černé štětinky na konci uší. Také díky tomuto znaku je v Africe nazývána „rudý rys“ nebo „africký rys“.

Žije v Africe a Asii a pyšní se mimořádnými loveckými schopnostmi.

Kromě silných zadních končetin, které mu umožňují vyskočit i několik metrů vysoko, aby lapil kořist, má karakal také výborný sluch a je považován za nejrychlejší kočku mezi malými šelmami.

autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související