Pimprlata vzala útokem Galerii plastik v Hořicích. Loutky i divadýlka stvořily dětské ruce

15. duben 2018 09:50

Letošní návštěvnickou sezónu v Galerii plastik v Hořicích zvesela otevřela výstava s názvem Pimprlata. Připravili ji žáci a studenti hořické ZUŠ, kteří se inspirovali návštěvou královéhradeckého divadla Drak, chrudimského Muzea loutkářských kultur a dílem všestranného umělce Františka Skály.

Někteří z výtvarníků prý malinko zabrousili i do horůrků Tima Burtona.

Výtvarníci se také seznámili s historií a původem loutkářství, kterak se dostalo z daleké ciziny až k nám do Čech, s jeho krajovou originalitou, například vietnamským vodním divadlem, s orientálním stínovým divadlem nebo s českými „dupáky”. Nejmladší výtvarníci si povětšinou vytvořili malá domácí divadélka, některá dokonce z „vodního” světa. Starší výtvarníky zaujaly jednotlivé loutky nebo divadelní scénografie,” přiblížila Blanka Bihelerová, učitelka výtvarného oboru hořické ZUŠ, která společně s Růženkou Bičišťovou na tvorbu dohlížela a přispívala praktickými radami a povzbuzovánm.

Při malém divadelním představení Mikuláše pomáhala i jeho učitelka Blanka Bihelerová

Ta také vysvětlila, co to vlastně pimprle je.

Pozval vás všechny osmiletý tvůrce loutkového divadýlka Mikuláš Pecháček do hořické galerie plastik s tím, že svět pimprlat tam zůstane do 23. dubna.

Podle Blanky Biehelerové si návštěvníci mohou vyzkoušet vytvořit vlastní loutku a zahrát si s ní divadlo, protože je tam pro ně připravená malá divadelní scéna, kterou si každý může dotvořit podle svého vkusu.

Pimprlata zapůjčilo i hořické muzeum
autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související