Petr Voldán: Předčasný apríl aneb Hrátky s hymnou

Apríl bude sice až za týden, ale trošku předčasně si prý zahrál už teď s autorem ranní glosy. Tak si poslechněte Petra Voldána.

Aprílové recese a žertíky mám rád a rok co rok se snažím napálit někoho z rodiny nebo sem tam aprílově znejistit i posluchače. Tentokrát mě ale “dostal” s notným předstihem náš olympijský výbor. Když jsem slyšel, že navrhuje prodloužení naší hymny, aby prý “delší hymna vyplnila lépe slavnostní ceremoniály například při olympiádách”, mrknul jsem na kalendář. Ale ten hlásí - do aprílu poměrně daleko.

Co to má náš olympijský výbor za starosti, říkám si. Hned mě napadlo, jestli by spíš neměl lobovat třeba za stadion místo rybníků pro rychlobruslařky, které štědře sypou medaile jak beránci, co se otřesou, a bez kterých by se slovutný výbor neměl občas moc čím chlubit. Ale místo toho problém krátké hymny...

Zrovna vrcholila v televizi jedna z disciplín Mistrovství světa v krasobruslení. A tak jsem si počkal a spustil stopky při hymně pro vítězné francouzské krasobruslaře. Co byste řekli? Verze Marseillaisy trvala minutku a 18 sekund. Poté jsem si poslechl oficiální nahrávku „Kde domov můj“ Orchestru Národního divadla. Pořízenou mimochodem před deseti lety s ohledem na výročí s osmičkami v roce 2008. Délka - minuta nula pět. Rozdíl pouhopouhých třináct sekund.

Logo

A teď mi povězte, co řešíme, proč se najednou poněkud podivným návrhem s ještě podivnějším zdůvodněním zabývají nejen média, ale i politici? Ministr kultury dokonce vyvolává debatu, svolává komisi. Proč vadí prý krátký “Kde domov můj” - je to ten hlavní problém kultury, neřkuli sportu? Nechybějí peníze, za které vedení olympijského výboru už dokonce objednalo delší verzi hymny, třeba handicapovaným sportovcům?

Je snad hymna jen nějakou písničkou, o které budeme každých pár let licitovat? Nenahradíme korunovační jablko zlatou švestkou a do státního znaku nevoperujeme místo lva plachetnici z rumu, když nám ho nepřeje proradný Brusel?

A co takhle raději zachránit dům spoluautora hymny Františka Jana Škroupa, který je v Osicích na Královéhradecku ostudnou ruinou, než vymýšlet pseudoproblémy? Jo, kdyby to tak byl apríl. Přemýšlím, kde že to mám domov můj a tak už raději úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.