Petr Voldán: Jistě, víme o nich dost, ale... - aneb Trump a Kim

Echo schůzky představitelů Spojených států a Severní Koreje stále doznívá. Mnohdy v pesimistickém tónu. Autor dnešní glosy Petr Voldán nicméně už v titulku soudí "Jistě, víme o nich dost, ale - aneb Trump a Kim:"

I člověk nezajímající se o dění ve světě musel být v posledních dnech doslova zasažen alespoň nějakou informací či názorem na historické setkání nejvyšších představitelů Spojených států a Severní Koreje. Informační "bombardování" bylo nesmírně intenzivní a vlastně stále ještě pokračuje, byť se poloha změnila z informační v komentářovou. A na naší scéně kupodivu převažuje skepse nad opatrným vyčkáváním. Tak si to pojďme zrekapitulovat.

Není to dávno, kdy by si na osobní schůzku Donalda Trumpa a severokorejského Kima v dohledné době vsadil snad jen šílenec. Jistě - mezi oběma létaly vzduchem urážky a silácká slova. Ano, ani jeden si zvlášť nepotrpí na nějaká pravidla diplomatického vyjadřováni. Souhlasím, že bezmezně věřit slibům a plánům jak Trumpa, tak Kima lze s obtížemi. Skutečně oba prokázali, že dohody nebo závazky pro ně nejsou až tak závazné.

Setkání Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Singapuru

To všechno víme. Tak jako je jasné, že jak americký, tak severokorejský představitel se rádi vyhřívají v záři reflektorů, kamer, že zkrátka potřebují pozornost médií. Tím spíš, když jsou objektem oni a kdesi ve druhé řadě na chvíli přešlapují vládci Ruska nebo i Číny. Není sporu ani o tom, že dohoda - či spíš společný text, který Trump a Kim podepsali - jsou hodně obecnými řádky bez termínů i detailů.

Ale - není to přece jen pokrok? Proč stále na ojedinělý dialog koukat jen brýlemi se skly, špinavými z měsíců a let minulých. Proč nedat šanci budoucnosti a sice s opatrností - s ohledem na dosavadní zkušenost - ale přece jen s naději, že by cosi dobrého za určitě až delší čas nejen pro asijské státy regionu, ale i svět jako takový mohlo nakonec klíčit.

Obyvatelé severokorejské metropole si ve vestibulu metra pročítají stránky státních novin Rodong Sinmun. Donald Trump přijal Kim Čong-unovo pozvání k návštěvě Pchjongjangu, píše list ve svém vydání ze 13. června (den po summitu).

Monolog svět zmenšuje, dialog ho zvětšuje, říká jedno čísi moudro. Pokud opět oba politici začnou klíček hubit, dejme jim co proto, zatím bych ale Trumpovo a Kimovo snažení do země „apriory" nezadupával. Určitě se nějak vybarví, protože už víme, že nic není jen černé nebo bílé. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.