Petr Voldán: Hory na příděl aneb Turistika v kleštích

O víkendu opět kolabovala doprava v okolí skalního města v Adršpachu. Nápor turistů si vynutil nepopulární omezení. Ale Broumovsko není jediným regionem, kde tolik propagovaná i pro ekonomiku vítaná turistika naráží na kapacitní limity a vyvolává negativní reakce. 

Do letošního roku nás vstupovalo na celé planetě skoro sedm a půl miliardy. A stoupá to rychle - každou sekundu se údajně narodí čtyři noví obyvatelé Zeměkoule.

Ale dost některých čísel skoro astronomických, o víkendu stačilo v Adršpachu počítat lidi v tisících, auta na stovky a byl tu další letošní kolaps kolem skalního komplexu na Broumovsku. A je jedno, jestli parkoviště a turistické pěšiny přeplnili zájemci o příjemný výlet za krásného babího léta z Polska nebo od nás. Svět je bez hranic a podobné nápory našich lidí zažívají při různých příležitostech v některých oblastech u sousedů - jak v Polsku, v Německu i jinde.

Turista, turistika (ilustrační foto)

Svět je v pohybu, turistika je důležitým odvětvím ekonomiky míst, regionů i států. Proto ji propagujeme - ale zatím stále málo pro ni děláme. A tak zní při podobných patáliích, jako v Adršpachu nebo kolem dostihového závodiště v Pardubicích - na co si stěžujete, lákáte turisty i návštěvníky akcí a když přijedou tak se vám to nelíbí...

Jenomže kde je hranice kapacit a kdy konečně pochopíme, že pro turisty i diváky velkých akcí musíme udělat víc, než jen rozmístit značky kam se smí a kde jim auto odtáhnou. Navíc leckde už víc udělat nelze. Není místo, místní prchají pryč a o návštěvníky se zase nemá kdo starat.

Pláž a dovolená

V lesních a horských zákoutích je skoro velkoměstský ruch a hluk. Adršpach proto uzavírá vjezd, na nejvyšší horu Evropy Mont Blanc regulují vstup doslova turistických karavan, zvláštní opatření řeší Dubrovník, Řím, v Peru pouštějí na Machu Picchu jen dva a půl tisíce lidí, Benátčané i obyvatelé Barcelony protestují proti turistické invazi.

Možná není daleko doba a budeme si vyzvedávat před víkendem lístečky s číslem povolenky do hor, k rybníkům nebo městských historických center. Jako na poště, v bance nebo na poliklinice. V kleštích je nejen turistika, ale i my jako lidstvo. Asi s tím bude potřeba něco systematicky dělat. Mimochodem, během poslechu glosy se na planetě narodilo asi 600 dětí. A tak už raději klidné pondělí a úspěšný týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.