Páté mládě osináka mají v Safari Parku Dvůr Králové. Rozmnožují se jen v některých evropských zoo

3. březen 2018 09:30

Sameček Klaus a samička Osina přivedli v Safari Parku Dvůr Králové na svět páté mládě. Jedná se o evropský úspěch. Kdo neví, jak osinák africký vypadá, napovíme, že jde o hlodavce, který je příbuzný s dikobrazem.

Úspěšný chovný pár žije v malém pavilonu společně se želvami, který stojí poblíž výběhu slonů. O zdárný vývoj celé osináčí rodinky se s kolektivem chovatelek stará zoolog Michal Podhrázský, kterého s mikrofonem navštívila redaktorka Dana Voňková.

„Osinák je takový menší dikobraz z kratšími bodlinami. Je to v podstatě hlodavec, příbuzný myším. Má několik zajímavostí. Já bych asi vypíchnul jeho duté bodliny na konci ocasu, které používá v nebezpečí. Když se cítí ohrožen, tak tím ocasem hýbe a ty bodliny chrastí. Vydává to podobný zvuk jako chřestýš," říká Michal Podhrázský.

Osináci jsou blízcí příbuzní dikobrazů. Na rozdíl od dikobrazů jsou ale štíhlejší, mají dlouhý šupinatý ocas zakončený štětkou ze světlých tuhých chlupů,kterými mohou chřestit. Bodliny jim rostou pouze na zadní části hřbetu, zbytek těla kryjí krátké ploché štětiny. Dožívají se až 23 let. Váží 1,5 až 4 kg.

Osinák africký

Osináci dovedou šplhat po stromech a plavat. Jsou to býložravci. V přírodě se živí kořínky rostlin, plody a listy.

V zoologických zahradách dostávají zeleninu a malé množství ovoce. Cukr v ovoci by jim totiž mohl způsobit zakalení sítnice nebo slepotu. Dostávají také větvičky na okus a tvrdý chléb na obrušování zubů. Zuby jim neustále dorůstají.

Jsou to noční tvorové, v noci se vydávají hledat potravu, zatímco den tráví v bezpečí nory, která může mít podobu skalní rozsedliny, jeskyňky, dutého kmenu nebo opuštěné nory pod kořeny stromů.

Osinák africký

Osináci obývají lesy na západě rovníkové Afriky, kde žijí v rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a mláďaty.

Maso osináků je oblíbená pochoutka domorodců.

Na podzim roku 2015 královédvorská zoo odchovala mládě osináka jako vůbec první zoo v ČR a na Slovensku. Na začátku letošního roku se ve Dvoře Králové nad Labem narodilo už páté mládě. Rozmnožovat osináky se daří jen některým evropským zoologickým zahradám.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související