Osudové osmičky 20. století v dějinách Náchoda připomíná místní regionální muzeum

14. březen 2018 10:05

Expozice umístěná v přízemí muzea, ve zrekonstruované budově stálé expozice na Masarykově náměstí, připomíná různé události, k nimž na Náchodsku v osmičkových letech došlo, některé velmi originálním způsobem. Třeba srpen 1968 - což  redaktorku Romanu Pacákovou zaujalo hned, jak těžkými dřevěnými dveřmi vstoupila dovnitř. Výstavou ji provedl odborný pracovník náchodského muzea Richard Švanda.

Na výstavě Osudové osmičky 20. století v dějinách Náchoda v tamním muzeu na Masarykově náměstí uvidíte mnohem více dobových předmětů, vystavených zcela poprvé, než o kterých byla v reportáži řeč.

A její součástí je také ojedinělá expozice mnoha stovek figurek vojáčků čsl. armády první republiky v miniatuře „Měli jsme se bránit - 1938" modeláře a sběratele Lubora Šušlíka.

A když do náchodského muzea, tak tento týden!
Regionální muzeum v Náchodě připravilo pro návštěvníky akci s názvem Týden v muzeu zdarma, která probíhá od úterý 13. do neděle 18. března 2018.

Proč?
Vysvětluje nový ředitel muzea Sixtus Bolom-Kotari: „Vstupné, byť nízké, může být pro řadu lidí psychologickou překážkou. Zkusíme ji na týden odstranit a vytvořit z muzea místo setkávání. Máte-li v Náchodě schůzku, využijte čas čekání k seznámení s příběhy města."

Autentická připomínka roku 1938

Na návštěvníky budou kromě otevřených dveří čekat tři otázky, jejichž zodpovězením budou moci spoluvytvářet další podobu expozic.

Volně přístupná bude stálá expozice, výstava Osudové osmičky 20. století a výstava Móda za časů protektorátu ve výstavní síni muzea.

Vyznamenání legionáře pana Řezníčka

V pátek 16. března od 15 do 17 hodin jsou návštěvníci zváni na komentované prohlídky, které budou rovněž zdarma. Stálou expozicí a výstavou Osudové osmičky v budově Regionálního muzea v Náchodě na Masarykově náměstí čp. 18 zájemce provede odborný pracovník muzea Richard Švanda.

Zrekonstruovaný měšťanský dům čp. 18 na Masarykově náměstí v Náchodě pochází patrně z konce 17. století. Muzeum se do těchto prostor přestěhovalo z nevyhovujících podmínek na zámku v roce 2000. Expozice Regionálního muzea v Náchodě zachycuje dějiny Náchoda a jeho okolí od pravěku až po současnost (rok 2000). Regionální historie, reprezentovaná nejen dobovými věcmi, ale i sedmi dioramaty s dvaceti šesti figurínami, se zde prolíná s dějinami celého českého národa.

Miniatury modeláře a sběratele Lubora Šušlíka

Poznáte třeba každodenní rituály pravěké ženy, dobrodružství zakládaní nových hradů, budete svědky rozvoje renesančního Náchoda za pánů ze Smiřic, života lidí v 17. a 18. století během válek a častých požárů, uvidíte, jaké střevíčky nosila Kateřina Vilemína Zaháňská, seznámíte se s kněžnou Idou, jejíž jméno proslavilo kyselku z nedalekých Lázní Běloves.

Určitě vás zaujme velký model představující město na počátku 19. století i sál věnovaný nejnovějším dějinám.

V současné době Regionální muzeum v Náchodě spravuje pobočky nacházející se celkem ve čtyřech obcích:
Náchod (Administrativní budova a depozitáře, Stálá expozice, Výstavní síň)
Dobrošov (Pevnost Dobrošov 1938, Pěchotní srub Jeřáb)
Hronov (Muzeum Aloise Jiráska, Jiráskův rodný domek)
Police nad Metují (Muzeum města Police nad Metují - klášter, Stará roubená škola 1785)

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související